miercuri, 16 mai 2007

Nimic despre politica....sau cel putin incerc

In aceasta seara am descoperit cu mirare, desi nu ar mai trebui sa ma mire nimic, ca de luni pana vineri, de la ora 00:00, in grila de programe a postului B1 TV (cel care ii canta ieri imnul suspendatului), exista o noua emisiune "Interzis by laura andresan"...deci, in galeria postului, alaturi de monica columbeanu, a mai aparut o vedeta.

Vazand toate acestea, incerc sa imi dau seama de ce am mai facut o scoala, de ce mai citesc din cand in cand cate o carte...de ce fac tot ce fac, in general.

Inteleg rolul emisiunilor "usurele", inteleg ca nu putem urmari doar stiri/talk-showuri politice/emisiuni de cultura, insa nu credeam vreodata ca o fosta "ziarista" dupa cum sustine ea, care s-a facut cunoscuta la postul OTV, acuzandu-l pe Liviu Negoita, actualul primar al Sectorului 3, de hartuire si agresiuni sexuale, va ajunge sa aibe o emisiune la un post tv cu acoperire nationala. (desi, dupa ce am vazut tineri mancand diferite "substante" intr-un concurs tv, nu ar trebui sa ma mai surprinda nimic).

Si acum, sa revin la ce ne doare pe toti...Cum naiba sa mai aiba oamenii incredere in politicieni, in intelectuali, chiar si in ziaristi, atunci cand personaje ca cel mentionat mai sus, trec prin diferite "meserii", in doar 3-4 ani: jurnalista, actrita, cantareata, vedeta tv, transformandu-se in lider de opinie si in purtator de mesaj.

Si a doua intrebare...cum sa explici publicului consumator de astfel de emisiuni, ca un presedinte de tara, oricine ar fi el, nu trebuie sa fie un "tip" vulgar, mancator de seminte, blonda sau cu sanii mari, ci un om cu o anumita cultura, o anumita tinuta morala si care, in primul rand, trebuie sa respecte legile, asa cum sunt ele, bune sau proaste.

joi, 10 mai 2007

Gorilla Digitala Expirata

Am primit astazi un link simpatic, semn ca mai lucreaza si altii. Trebuie sa imi exprim insa regretul ca acele idei nu imi/ne apartin. Oricum, viitorul arata bine. ;)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

miercuri, 9 mai 2007

Cum voi vota pe 19 mai?

Ce cred tinerii din Suceava?

luni, 7 mai 2007

O zi trista

O zi foarte trista. Cuvintele sunt de prisos in situatii de acest gen. Stiu doar ca serile de miercuri vor fi mai goale.

"A muri inseamna de fapt a te muta intr-o stea" Octavian Paler

Campanie electorala

Nu vreau sa comentez rezultatele alegerilor din Franta, insa ce am remarcat din numeroasele corespondente si din interviuri este, pe linga participarea in numar extraordinar de mare la vot, modul in care majoritatea francezilor isi motivau alegerea.
In toate declaratiile vazute si citite, nu am gasit nici un argument de genul "Tata e cool", "Base e star", "Sunt perfect, doamna". Argumentele lor erau unele rationale "ma regasesc in propunerile lui Sarkozy", "Programul lui Royal contine masuri de protectie sociala", argumente rationale, care dovedesc un electorat mult mai implicat si mult mai greu de manipulat, cu un grad de civilizatie superior.
Am urmarit campania electorala din Franta si am fost impresionata de felul in care s-a desfasurat, de calitatea si nivelul dezbaterilor si nu pot sa nu ma intreb daca va fi si in Romania vreo campanie electorala de acest fel. Probabil ca nu...cel putin nu prea curand, nu inainte de a disparea personaje precum Basescu, Becali, Boc, Marinescu zis Bideu, si multi, foarte multi, dintre cei care incurajeaza limbajul suburban, comportamentul indoielnic si campaniile care au ca singura idee "toti sunt hoti, noi suntem sfinti".

vineri, 4 mai 2007

Limbaj de lemn vs. Limbaj de cartier

"Ma Inspector Veceu si Mita Roz la noi in Chisinau este un spital pentru tine la Costiujeni. T-am pregatit un loc in salon cu Lenin si Ceausescu. O sa-ti dea scutece sa nu te urinezi peste tot si calmanti!!!! Nu mai plinge!!! Medicii te vor ajuta!!" Mesaj de pe site-ul presedintelui Basescu.

Concluzie : Copii, nu va duceti la scoala! Duceti-va sa votati impotriva suspendarii! Viitorul e luminos.

PS: Dragi utilizatori, pe acest blog nu veti intalni comentarii calomnioase, limbaj indecent sau alte exprimari specifice fanilor lui Basescu. Daca considerati ca a vorbi civilizat inseamna sa ai un limbaj de lemn, atunci preferam limbajul de lemn. Pe 19 votati pe cine va reprezinta...

Atac informatic asupra psd.ro

Dragi vizitatori, astazi, la orele 22.45 site-ul http://www.psd.ro/ a fost atacat. Va rugam sa ne scuzati pentru inconvenientele provocate de indisponibilitatea paginii PSD.
Vom reveni cu amanunte in curand.

joi, 3 mai 2007

Demisia, by Lay Low

De ce blogger.com ?

Cativa bloggeri care au scris despre Blogul lui Mircea Geoana s-au intrebat de ce a fost gazduit pe blogger.com si nu pe un server propriu, pe o platforma wordpress probabil.
Ei bine, in dupa-amiaza de decembrie cand Mircea Geoana ne-a oprit pe scarile sediului din Kiseleff pentru a ne spune ca si-ar dori sa isi faca un blog, ne-am gandit si la varianta asta. Insa sfatul nostru a fost sa foloseasca blogger.com din cateva motive simple:
  • Blogger este o platforma mai usor de inteles, mai user-friendly, mai ales pentru un incepator in ale bloggingului;
  • Blogger este probabil cel mai puternic serviciu public de blogging, astfel ca are posibilitati de personalizare mai bune, si are cam toate facilitatile wordpressului;
  • Securitatea oferita de blogger.com este superioara conditiilor oferite de majoritatea gazduitorilor din Romania, iar noi nu planuim sa ne auto-sabotam paginile pentru a atrage compasiunea, ca altii, nu dam nume.
  • Serviciile google, privite in ansamblu, nu pot fi egalate prea usor de o combinatie de alternative .
  • Hostarea pe un un domeniu gen "mirceageoana.ro/blog" ar fi transformat blogul intr-un element secundar al viitoarei pagini "mirceageoana.ro" , ceea ce nu dorim. Blogul e un element separat, cu propria identitate si propriul flux de vizitatori.

My point of view. The right point of view.

Am tot auzit diferite pareri despre 1 mai, despre dreptul fiecaruia de a-l sarbatori, despre mici si bere, despre furnici, despre comunisti si despere multe alte frustrari.
Sunt, inainte de toate, cetatean al Romanieie, in deplinatatea facultatilor mintale, fara interdictii, drepturi restranse, dosare sau cercetari in curs, parinti cu carnete de partid sau conturi grase in banci, fara haine de firma sau mofturi de “om de afaceri”.
Am dreptul constitutional, moral, legal sa maninc un mic de 1 mai cum vreau, unde vreau si cu cine vreau, atita vreme cat exercitarea dreptului meu nu lezeaza sau ingradeste drepturile altcuiva. Cui anume am ingradit eu ieri drepturile pentru ca mi-am sustinut punctul de vedere si am ales sa petrec sarbatoarea stangii asa cum se petrece peste tot in lume ziua muncii, cu miting, cu “barbecue”(iarba verde pentru cunoscatori)? Nu am confiscat nicio sarbatoare, oricine a avut dreptul sa sarbatoreasca asa cum a crezut de cuviinta. Dupa cum bine am vazut, litoralul a fost plin de oameni, statiunile montane la fel, bulgarii au mai facut si ei o zacusca din banii nostri, si au mai ramas cativa oameni chiar si pentru domnul Boc, care a avut cui sa imparta carbuni. Unde e tragedia, unde e confiscarea, unde e frustrarea? Stiu, la sustinatorii lui Traian Basescu, cei care nu pot accepta sau respecta o parere diferita de a lor si care nu pot intelege ca politica nu se face cu jigniri si aratind cu degetul, si, mai presus de toate, cei care nu pot accepta ca intreg universul nu se roteste in jurul sau la semnul lui Basescu.
As vrea sa stiu cati mici au mancat la viata lor toti “oripilatii” aparuti peste noapte in urma petrecerii PSD?
Furnicutza, simbolul acestei petreceri, a avut un rol extraordinar. In toata incrancenarea aceasta politica, in toate rautatile pe care le auzim/vedem, furnicutza a destins atmosfera, a distras un pic atentia de la grijile noastre si de la zbuciumul de pe scena politica. (ce cliseu a devenit si expresia asta)
Majoritatea celor care acuza de comunism, culmea, au peste 30-35 de ani. Eu, ca foarte multi alti participanti la miting, abia avem peste 20 de ani. Care dintre noi suntem mai comunisti? In curtea din Kiseleff erau peste 1600 de tineri, noi inscrisi in partid. Cine da dreptul presei, criticilor, observatorilor sa catalogheze acesti tineri, si chiar si pe mine, drept comunisti, hoti, oligarhi? Mi se pare cel putin ciudat, sa nu spun de prost gust, ca oameni care au jeep-uri, apartamente in centrul orasului, case in zone rezidentiale, sa ne acuze pe noi, cei care mergem cu 331, 41, 97 etc., care stam cu chirie si credem in viitorul nostru si luptam pentru el, de hotie, de parvenitism si minciuna. Dupa toate comentariile vazute/auzite/citite prin presa condusa de “moguli”, pot spune ca presa ne-a confiscat noua sarbatoarea si ne-a calomniat fara sa aiba vreo urma de dovada.
Sper doar ca 19 mai sa clarifice apele, sa ne faca viata mai usoara si sa ne ofere perspectivele unui nou viitor, fara ura impusa si generata de un singur om.

marți, 1 mai 2007

Ora 12:15

Mircea Geoana a dedicat ziua de 1 mai Ralucai Stroescu, femeia care a murit ca urmare a suprasolicitarii la locul de munca: „Nu-mi doresc un capitalism desantat in care patronii nu respecta Legea muncii si exploateaza angajatii”. Aceasta decflaratie vine in continuarea campaniei PSD pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale romanilor . Crezul politic si unul dintre scopurile principale al social-democratilor din intreaga lume este protectia angajatilor in fata angajatorilor, si in principal asupra presiunilor pe care grupurile transnationale le fac asupra fortei de munca si a societatii in ansamblu. PSD si Partidul Socialistilor Europeni nu se opun globalizarii si pietei libere, insa gasesc just a proteja cetateanul si comunitatea in fata unor forte asimetrice si a transforma o piata anarhica predispusa exploatarii intr-una echitabila pentru toti cei prezenti pe ea, companii si lucratori deopotriva.

Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PES, a trimis un mesaj citit de vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, in care si-a declarat sustinerea deplina a Socialistilor Europeni pentru campania PSD de impunere a responsabilitatii politicienilor romani, indiferent de pozitia detinuta.
El a subliniat ca pentru social-democratii Europei, ziua de 1 Mai simbolizeaza eforturile si realizarile oamenilor obisnuiti dobandite prin lupta miscarilor sociale si muncitoresti de pretutindeni. Dar aceasta zi ne reaminteste cat de mult partidele social-democrate, miscarile sociale si muncitoresti, si oamenii obisnuiti au de realizat in batalia comuna democratica pentru a aduce prosperitate si justitie sociala pentru toti.
Astazi, Uniunea Europeana este un important aliat al Romaniei in aceasta batalie, bazata pe valorile europene comune, pe principiul respectarii drepturilor omului si al drepturilor fundamentale, pe principiul solidaritatii, egalitatii si democratiei. In acest an, social-democratii romani sarbatoresc 1 Mai pentru prima data ca membri ai Uniunii Europene. In acest proces, social-democratii romani si europeni au jucat in rol important in atingerea unui rezultat pozitiv pentru Romania.
In acest an, sarbatorirea zilei de 1 Mai este, de asemenea, unica si din alta perspectiva. PSD, impreuna cu alte partide democratice reprezentate in Parlamentul Romaniei, este implicat intr-o importanta lupta impotriva autoritarismului, a atitudinii populiste si a practicilor care ameninta sa destabilizeze democratia din Romania si care pun in pericol dezvoltarea sa ca parte a Uniunii Europene. "Noi, social-democratii europeni sprijinim aceasta lupta pentru democratie si o consideram ca fiind a noastra, a tuturor".
Pentru toti democratii din lume, Parlamentul este cea mai democratica si legitima institutie a statului. O singura persoana – fie aceasta primul ministru sau presedintele – nu isi poate asuma o legitimitate mai mare decat a Parlamentului ales in mod democratic. In toate democratiile reprezentative ale Uniunii Europene, Parlamentul compus din reprezentantii democratic alesi ai poporului este o institutie fundamentala democratica si de necontestat. Astfel, refuzul sefului statului de a se angaja in dialogul cu Parlamentul constituie un afront adus democratiei reprezentantive. De aceea, in circumstante atat de neobisnuite, toate solutiile democractice trebuie folosite pentru a redresa situatia si a restabili ordinea democratica. Restrangerea nedemocratica si autoritara a drepturilor civile si a libertatilor cetatenilor sunt inacceptabile.
Criza din Romania trebuie sa se termine cat mai curand posibil. Presedintele trebuie sa accepte decizia Parlamentului si sa traga invataturile necesare din aceasta, in sensul respectarii democratiei si a adeziunii la alte valori si principii fundamentale ale Europei. Un referendum democratic, liber si corect va pune capat acestei crize. Indiferent de rezultatul acestei consultari populare si a rezultatului sau final, seful statului va trebui sa restabileasca dialogul democratic cu Parlamentul.
Lipsa de respect fata de aceste principii fundamentale este intr-adevar incompatibila cu calitatea de stat membru al Uniunii Europene. Cu ocazia zilei de 1 Mai 2007, social-democratii europeni ii cheama pe romani sa sprijine eforturile pentru rezolvarea democratica a actualei crize politice.

Cei aproape 2.000 de tineri membri PSD au izbucnit în aplauze la sosirea secretarului general al PES, Philippe Condery, care a rotit un mesaj din partea camarazilor din intreaga Europa. Apoi, cativa dintre tinerii noi veniti in PSD au impartasit gandurile lor de la tribuna. De la unul din ei - Marius Visan, camarad din Suceava, a venit si un slogan repetat apoi cu voiosie in intreaga curte de participanti: "Oranjada era expirata!".

La 12.30 coloana pleaca spre Izvor. Va asteptam sa va alaturati marsului !

Ora 11:30


Pe ritmul Imnului PSD, Mircea Geoana se indreapta spre tribuna instalata in curte. "Bine aţi venit în Partidul Social Democrat, în cea mai frumoasă familie politică din România!", le transmite el tinerilor PSD-isti. Mircea Geoana continua printr-un apel la refuzarea antimodelelor politice sau sociale, indemnand la studiu si munca - ingrediente esentiale ale succesului. Actuala clasa politica are nevoie de o transformare, de inlaturarea a tot ce nu inseamna modestie si onestitate, de recastigarea onoarei si onestitatii politicii romanesti.
Mircea Geoana a vorbit si despre alegerile din Franta, exprimand sustinerea tuturor adevaratilor social-democrati pentru Segolene Royale in cruciala ei lupta pentru presedintie.
Reactiile puternice si entuziaste ale audientei au transformat discursul intr-o adevarata demonstratie de forta a PSD.
Tinerilor prezenti li s-a adresat si secretarul general al PSD, Titus Corlatean si Nicolae Banicioiu, presedintele TSD, care le-au urat bun venit in partid. A fost prezent si unul dintre ultimii lideri social-democrati din perioada interbelica, Ion Apostol.
Social-democratii din judetul Olt au pregatit chiar si o melodie impotriva lui Traian Băsescu, care a inveselit oaspetii.
Atmosfera este incendiara iar in curtea sediului din Kiseleff 10 rasuna vocile sustinatorilor PSD. Solidaritatea si puterea care izvoraste din adunarea la un loc a atator social-democrati se simte peste tot in jur.

Ora 10:45


Am ajuns la sediu, si mare mi-a fost uimirea ca NU AVEAM PE UNDE SA INTRU !
O mare rosie a acaparat sediul, membri si simpatizanti, cu mic cu mare, s-au strans la Ziua Portilor deschide din Kiseleff. Cei aproape 2000 de noi membri ai partidului chemati sa viziteze sediul national au primit tricouri, sepci, bandane, stegulete si baloane, toate de un rosu aprins, cu mascota zilei - o haioasa furnicuta.
Acum ei viziteaza cartierul general al stangii romanesti, discuta cu cei care lucreaza aici si afla cum functioneaza fiecare rotita din mecanismul menit a-i reprezenta. Unii dintre ei isi fac poze cu sigla din holul mare sau privesc expozitia de crte veche social-democrata, altii isi primesc noile carnete de partid. Titus Corlatean face pe ghidul si le prezinta tinerilor sala in care se desfasoara sedintele Biroului Permanent National al PSD, strajuita de astazi inainte de 14 tablouri ale marilor lideri ai Partidului Social Democrat din 1883 pana in 1948, donatie a Fundatiei Constantin Titel Petrescu. Biroul presedintelui este plin de oaspeti, unii incercand fotoliul lui Mircea Geoana... cine stie, poate mai tarziu cineva dintre ei il va numi al sau.
Noii membri discuta inflacarat despre rolul lor in viata partidului, admira frumusetea cladirii si isi fac noi prieteni din toate colturile tarii. Muzica buna rasuna in difuzoare, iar pe ecrane sunt prezentate filme despre istoria de peste 117 ani a social-democratiei romane. Sarbatoarea stangii este in toi.

Va vom tine la curent cu ce se intampla.

1 Mai !


Veniţi alături de noi să sărbătorim 1 mai.
Vă aşteaptă porţi deschise, voioşie, noi prieteni, muzică bună şi multe surprize !

Programul Zilei de 1 Mai:

I. „1 Mai – Porţi Deschise la PSD” - la sediul PSD Şos. Kiseleff nr. 10
10.30 – 11.00 Sosirea participanţilor
11.00 – 12.30 Discursuri (preşedintele PSD Mircea Geoană, secretarul general Titus Corlăţean, Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PES - mesaj video, secretarul general al PES Philippe Cordery, membrii nou-înscrişi în PSD)
12.30 – 13.00 Vizitarea sediului central al PSD

II. Marşul „1 Mai - Dreptul la demnitate al celor ce muncesc”
13:00 Marş pe traseul Şoseaua Kiseleff – Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Sala Palatului – Cercul Militar Naţional – Muzeul Naţional de Istorie – Piaţa Operetei – Bd. Naţiunile Unite – Parcul Izvor

III. Parcul Izvor – „1 Mai – Sărbătoarea internaţională a muncii”
14.00 – 22.00 Spectacol – concert în aer liber


Redescoperiţi adevăratul spirit al zilei de 1 mai împreună cu cu continuatorii celor care au creat această sărbătoare cu peste 100 de ani în urmă.


Istoria zilei de 1 Mai

PSD isi propune sa recupereze, in interesul celor care cred in stanga romaneasca, ziua de 1 Mai, ca Zi Internationala a Muncii, incercand sa-i dea conotatia reala. Ziua de 1 mai este o celebrare a stangii democratice in intreaga lume, ea fiind confiscata insa in mod injust de diferite regimuri totalitare (nazistii germani, stalinistii sovietici, ori regimul corporatist al lui Carol al II-lea din Romania).

1 Mai - Ziua Internationala a celor ce muncesc, a fost obtinuta cu mari sacrficii, in urma marilor miscari sindicale de la sfarsitul secolului XIX de catre muncitorii americani din Chicago, impreuna cu alte facilitati, precum ziua de lucru de 8 ore si numarul prestabilit de zile de concediu.

Ca urmare a refuzului patronilor din Chicago de a satisface revendicarile muncitorilor pentru acordarea zilei de lucru de 8 ore, a concediilor platite si a saptamanii de lucru de 6 zile, sindicatele au organizat o greva generală la 1 Mai 1886. Ca urmare a incercarilor patronatului de a aduce alti muncitori pentru a-i inlocui pe grevisti, cei peste 10.000 de sindicalisti au blocat intrarile in uzine si au impiedicat reluarea lucrului. Politia a intervenit în forta, iar în urma confruntarilor numerosi grevisti au fost ucisi, iar cateva sute au fost răniti. Pe 2 mai toti muncitorii din din Chicago s-au solidarizat cu grevistii, violentele escaladand ca urmare a abuzurilor fortelor de ordine. 1 mai 1886 a intrat în istoria miscarii muncitoresti ca o zi a comemorarii sacrificiului pentru drepturile salariatilor si totodata una a sarbatoririi victoriei obtinerii lor.

In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Socialistul roman Emil Racovita a fost unul dintre sustinatorii declaratiei care a oficializat ziua de munca de 8 ore precum si sarbatorirea zilei de 1 mai. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

Ziua muncii difera de celelalte sarbatori ale anului, ea nu comemoreaza batalii, momente de glorie ale unui popor fata de alt popor, ci este o sarbatoare dedicata omului, vietii sau mortii, indiferent de religie, rasa si nationalitate.