Moto : "I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door"
joi, 28 iunie 2007
Din ciclul "ce asculta SCE"
scris de SCE , 8:46 p.m. 0 comentarii
Punctul de pensie
M-am gandit sa explic pe scurt cum este cu punctul de pensie, cum se calculeaza, ce modificari propune PSD-ul pentru ca, asa cum este firesc, nespecialistilor in drept le este destul de greu sa inteleaga despre ce majorare este vorba.
L 19/2000, Art. 80, alin. 1 "Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat" - alineat care nu va fi modificat de Legea PSD, ci completat cu un alt alineat.
Confrom Raportului asupra proiectului Legii Bugetului pe 2007, http://www.cdep.ro/comisii/buget/pdf/2006/rp753.pdf , salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pe 2007, este 1.270 lei.
Conform aceluiasi raport, valoarea punctului de pensie este 392,6 lei. La un calcul simplu, facut si inainte de aprobarea Legii Bugetului pentru 2007, se vede ca valoarea actuala a punctului de pensie este de aproximativ 30,91%, si nu 45% asa cum prevede si Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale , in art.80.
Pentru a reprezenta 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, punctul de pensie ar trebui sa fie 571,5 lei.
Dupa cum se poate vedea din fotografiile atasate sau din raportul Birourilor Permanente ale celor doua Camere, propunerea de crestere a punctului de pensie la valoarea de 45% a fost facuta inca de la intocmirea bugetului pentru 2007, insa acest amendament al legii a fost respins.
Legea PSD, fata de legea veche, prin modificarile de text, introduce obligativitatea ca, la intocmirea bugetului, punctul de pensie sa reprezinte efectiv 45% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
De asemenea, legea PSD mentioneaza sursele de finantare pentru acesata crestere reala, astfel incat bugetul sa nu fie afectat.
Modificarile PSD, desi poate par doar reformulari, introduc de fapt prevederi exprese (norme imperative) pentru ca legea sa fie si respectata.
Astfel, daca legea 19 spune, la art.80 alin (1) "Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat", proiectul de lege al PSD adauga un alineat 3 la acest articol, care contine prevederea expresa ca "Valoarea punctului de pensie, determinata conform prevederilor alin (1) sau (2), nu poate fi mai mica de 45% si mai mare de 55% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat."
PSD a reusit sa obtina cresterea, de la 1 ianuarie 2008, a valorii punctului de pensie, care, in acest moment este de aproximativ 31% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, la aproximativ 38% din salariul care va fi utilizat in 2008 la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale, iar, incepand cu 1 ianuarie 2009, obligativitatea cresterii, pentru guvern, a punctului de pensile la 45% din acelasi salariu aferent anului 2009.
Sper ca, dupa aceste explicatii, sa nu mai existe nelamuriri si sa fie clar pentru toata lumea ca PSD-ul nu se foloseste de tertipuri legislative si ca legea va produce efectiv cresterea pensiilor.
scris de SCE , 12:44 a.m. 4 comentarii
miercuri, 27 iunie 2007
Absolut populism
Obsesia Presedintelui Traian Basescu de a intra in gratiile electoratului din Romania incepe sa puna in pericol securitatea si stabilitatea tarii noastre.
Din dorinta sa de a arata poporului, intr-un mod manelisto-becaliano-grobian, ce "muschi" are el si ce "jmecher" e, Presedintele pune tara intr-o pozitie de instabilitate energetica si economica, riscand relatiile diplomatice bune pe care le aveam pana de curand cu aproape toate statele lumii, pentru un scop personal meschin.
Atitudinea lui ostila ne costa mult si, cel mai probabil, la iarna vom simti pe pielea noastra cum e sa te crezi "puricele Alfonso de la discoteca".(nu ca nu am fi simtit pana acum pretul la gaze).În acest moment, războiul Băsescu – Putin este plătit de cetăţenii români cu peste 250 milioane dolari pe an.
Dar, nimic nu mai conteaza pentru ca, indiferent de costurile economice, politice si de securitate, avem satisfactia ca le-o dam "peste bot" rusilor : "Ati stat 30 de ani in Romania si nu v-am intrebat de ce"
*Fotografia este preluata de pe site-ul ziarului Adevarul - http://www.adevarul.ro/usr/main_news/2170/1.pdf
scris de SCE , 12:55 a.m. 0 comentarii
marți, 26 iunie 2007
Ce asculta SCE
De la Dan Andronic am furat ideea, el intrebandu-se ce anume asculta Geoana, Tariceanu si altii.
Ei bine, zilele astea eu, un SCE-ist :D, ascult Tori Amos.
scris de SCE , 1:23 a.m. 1 comentarii
Cine sunt, cine esti/Ce mai scriu, ce citesti?
Moto :
"Cine esti,cine sunt, ce mai beau, ce mai cant?
Ce mai fac, ce mai simt?
Oare mai pot sa mint?
Cine sunt, cine esti, oare ma mai iubesti?
Cine e, cine nu, care eu, care tu?" Zob - Cantec de dragoste
Citeam printre bloguri (a se citi "randuri") ca unii nu stiu "sa blogareasca", ca sunt prea oficiali sau seriosi, ca folosesc limbaj de lemn sau ca sunt triviali.
Din cate stiu, pe blog ar trebui sa te comporti (a se citi "scrie") asa cum simti, si, cel mai important, asa cum te simti cel mai bine. Publicul alege sa te creada, sa te citesca/reciteasca sau sa te injure, insa, cine stabileste cum si ce anume trebuie sa fie intr-un blog?
scris de SCE , 12:48 a.m. 0 comentarii
miercuri, 20 iunie 2007
Alianta D.A. a renascut!
Desi programul de guvernare al Aliantei D.A. promitea, printre multe altele, si cresterea pensiilor, nu numai ca initiativele au cam lipsit, dar reprezentantii PD si PNL se chinuie din rasputeri sa blocheze orice alta masura care ar putea duce la imbunatatirea conditiilor de trai pentru pensionari.
In urma cu cateva saptamani, reprezentantii PNL si PD din Comisia de Buget si Finante a Camerei Deputatilor s-au comportat ca in vremurile lor bune, votand in acelasi sens, si anume pentru respingerea initiativei PC pentru legea pensiilor.
Ieri, aceeasi reprezentanti ai Aliantei D.A., au procedat la fel, blocand dezbaterea proiectelor de lege ale PSD. Ministrii de resort nu au venit la dezbaterea in plen,
ci si-au trimis secretarii de stat. Acest subterfugiu a permis PD sa ceara amanarea dezbaterilor. Si asta in pofida declaratiilor publice facute de PD, ca sustin initiativa. In plus, ministrul Muncii, liberalul Paul Pacuraru a declarat ca punctul de pensie nu poate creste pana la 45% pana in 2008 pentru ca acest lucru ar creea grave dezechilibre in bugetul asigurarilor sociale.
Pentru a nu impovara bugetul, proiectul PSD prevede si surse de finantare pentru cresterea pensiilor, insa, din cate se vede, tot interesele politice sunt cele care primeaza.
Avand in vedere situatia dramatica cu care se confrunta pensionarii din Romania (53% dintre pensionari au pensii mai mici de 3,6 milioane lei vechi, iar 20% au pensii mai mici chiar de 2 milioane de lei vechi), nu este firesc sa mai conteze cine initiaza un proiect, cine vine cu o solutie realista, fie PSD, PC, UDMR sau orice alt partid.
Evitarea repetata a adoptarii unor masuri care sa produca efecte garnatate si rapide nu face decat sa arate ca Alianta D.A. nu da doi bani pe promisiunile facute in camapanie si, chiar mai grav, nu da doi bani pe viata celor carora le-au cerut si le cer inca voturile.
De ce nu intervine acum Presedintele Basescu sa certe PD-ul si PNL-ul ca nu se tin de promisiuni si ca se opun unor initiative legislative justificate? De ce se rezuma doar la a invrajbi clasa politica si populatia?
scris de SCE , 2:54 p.m. 1 comentarii
sâmbătă, 9 iunie 2007
While You Were Sleeping*
Doua stiri mi-au atras astazi atentia in mod deosebit.
1. http://www.antena3.ro/Marsul-gay-bombardat-cu-pietre-gunoi-rosii-si-oua_act_33895_ext.html
2.http://www.antena3.ro/Basescu-tradat-de-somn-la-conferinta-OSCE_pol_33924_ext.html
Ce legatura este intre ele? Aparent, niciuna.
Nu sustin si nu dezaprob homosexualitatea. Nu condamn, nu incurajez si incerc, pe cat posibil, sa tolerez. Ceea ce nu pot tolera este, insa, rautatea oamenilor. Comunitatea gay se poate manifesta cum doreste, isi poate organiza marsuri, festivitati si orice gen de eveniment doreste. "În jur de 100 de persoane cu feţele acoperite cu glugi, fulare sau baticuri au aruncat înspre manifestanţi cu pietre, roşii, pungi de gunoi şi tomberoane", asta dupa ce, dimineata, Noua Dreapta organizase un asa zis mars al "normalitatii", dupa parerea mea fara vreun rost(mai ales datorita elementelor alaturate: preoti care faceau slujbe pe strada in timp ce manifestantii scandau sloganuri cu cuvinte greu de reprodus aici, batrani cu cruci in mana, inchinandu-se, carora nu le tremura un muschi pe chip cand injurau, fete in costume populare, care nu se rusinau la auzul cuvintelor obscene). Toate acestea in timp ce la Palatul Parlamentului se incheiau lucrarile Conferintei OSCE la Bucuresti cu teme legate de, culmea : "combaterea rasismului, antisemitismului şi a xenofobiei, intoleranţa şi discriminarea faţă de minorităţile musulmane şi creştine, libertatea credinţelor religioase, implicarea societăţii civile în lupta împotriva formelor de intoleranţă."
Si acum legatura dintre cele doua stiri: in timp ce se discuta despre forme de combatere a rasismului si Presedintele nostru tragea un pui de somn (asta pentru ca, probabil, stie foarte bine cum sa ia masurile necesare pentru a diminua gradul de intoleranta - de ex. incerci sa stergi toate dovezile atitudinii rasiste), pe strazile capitalei aveau loc lupte bazate tocmai pe filozofia "sa stergem dovezile".
Manifestarile de azi nu fac decat sa intareasca faptul ca intotdeauna noi, romanii, suntem impartiti in doua tabere: pro si contra, sau, mai exact, "cu noi" sau "impotriva noastra". Pentru noi nu mai exista cale de mijloc, intelegere sau acceptarea celuilalt.
* - titlul unui film din anul 1995, cu Sandra Bullock in rolul principal feminin
- imaginea este preluata de pe site-ul postului tv Antena 3
P.S. Am constatat cu uimire interesul pentru blogul nostru. Multumim pentru asta si promitem sa nu ne mai luam concedii :P
scris de SCE , 9:06 p.m. 4 comentarii
Viata de dupa...19 mai
Au trecut trei saptamani de cand Presedintele a inceput o noua "viata". Judecand dupa evenimentele petrecute de atunci, nu pot sa ma abtin sa nu spun ca "lupul isi schimba parul, dar naravul ba" - in cazul nostru, lupul trecand de la camasi monocolore la camasile cu carouri.
Pe scurt, in cele trei saptamani am avut jigniri, motiuni, negocieri, consultari, confruntari, fapte mai mult sau mai putin penale, Bookfest, Gayfest, George Michael, RBD, OSCE, incercari de stabilire a recordurilor sexuale, sinucideri, botezuri de viitoate vedete si multe, foarte multe alte evenimente care ne dovedesc ca, intradevar, viata in Romania ne ocupa tot timpul.
scris de SCE , 5:19 p.m. 0 comentarii