marți, 10 iulie 2007

Scrisoarea Presedintelui Mircea Geoana, adresata Presedintelui Traian Basescu




SCRISOARE DESCHISĂ


Preşedintelui României,
Domnul Traian Băsescu


Domnule Preşedinte,

Partidul Social Democrat este extrem de îngrijorat de faptul că aşezaţi sub un mare semn de întrebare promulgarea Legii privind majorarea pensiilor. Cu toate că înţelegem preocuparea faţă de bugetul României, îndoiala dumneavoastră faţă de sustenabilitatea financiară a acestui proiect legislativ nu are nici o justificare.
Sunt 7 ani de zile de când România are o creştere economică reală, susţinută. După 17 ani în care pensionarilor li s-a spus să strangă cureaua pentru că nu sunt bani, acum este nevoie de un act de dreptate sociala care să redea demnitatea acestor oameni. Câţi ani ar mai trebui să treacă pentru ca liderii României să ia decizii politice pentru oameni şi în folosul lor ?

Domnule Preşedinte,

Cu toate că aveţi posibilitatea, nu aveţi dreptul moral să blocaţi, prin nepromulgare, o lege care va face mai bună viaţa a peste 5 milioane de români, doar pentru că legea este rodul eforturilor principalului partid al opozitiei.
Ca preşedinte al tuturor românilor, Constituţia, pe care aţi jurat la învestire, vă cere să fiţi garantul apărării drepturilor fundamentale ale cetăţenilor ţării. Constituţia României mai prevede, la art. 43, obligaţia statului de a asigura un trai decent pentru toţi cetăţenii săi.


În virtutea acestui articol constituţional, PSD a luat iniţiativa acestui proiect de lege, care să reducă umilinţele la care sunt supuşi părinţii şi bunicii noştri.
Vă cerem, încă o dată, domnule Băsescu, să respectaţi Constituţia în litera şi spiritul ei.
Totodată, domnule Preşedinte, considerăm că este imperios necesar să nu introduceţi criteriul discriminării în procesul decizonal de stabilire a priorităţilor pe agenda publică. Dacă veţi impune discriminarea ca model, astăzi nu îi veţi lua în seamă pe pensionari, mâine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor întreprinzatori, toate în numele unui viitor mai bun cât mai îndepărtat.
Ştim bine că şi educaţia, şi dezvoltarea infrastructurii, şi sistemul de sănătate, şi agricultura sunt priorităţi pentru Romania. Pentru toate putem găsi bani şi soluţii dacă există voinţă politică şi dacă avem în vedere nevoile oamenilor. Dar nimeni, nici măcar Preşedintele României, nu are voie să transforme lupta politică în „prioritate 0”, sacrificând şansa pensionarilor de a avea o pensie decentă.
Fiţi drept, domnule Preşedinte, şi promulgaţi fără ezitare legea care va aduce mai multă linişte în viaţa pensionarilor din România. Ar fi o ocazie să dăm cu adevarat oamenilor o şansă de a trăi bine.

Niciun comentariu: