joi, 28 iunie 2007

Punctul de pensie

M-am gandit sa explic pe scurt cum este cu punctul de pensie, cum se calculeaza, ce modificari propune PSD-ul pentru ca, asa cum este firesc, nespecialistilor in drept le este destul de greu sa inteleaga despre ce majorare este vorba.

L 19/2000, Art. 80, alin. 1 "Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat" - alineat care nu va fi modificat de Legea PSD, ci completat cu un alt alineat.

Confrom Raportului asupra proiectului Legii Bugetului pe 2007, http://www.cdep.ro/comisii/buget/pdf/2006/rp753.pdf , salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pe 2007, este 1.270 lei.




Conform aceluiasi raport, valoarea punctului de pensie este 392,6 lei. La un calcul simplu, facut si inainte de aprobarea Legii Bugetului pentru 2007, se vede ca valoarea actuala a punctului de pensie este de aproximativ 30,91%, si nu 45% asa cum prevede si Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale , in art.80.



Pentru a reprezenta 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, punctul de pensie ar trebui sa fie 571,5 lei.
Dupa cum se poate vedea din fotografiile atasate sau din raportul Birourilor Permanente ale celor doua Camere, propunerea de crestere a punctului de pensie la valoarea de 45% a fost facuta inca de la intocmirea bugetului pentru 2007, insa acest amendament al legii a fost respins.

Legea PSD, fata de legea veche, prin modificarile de text, introduce obligativitatea ca, la intocmirea bugetului, punctul de pensie sa reprezinte efectiv 45% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.

De asemenea, legea PSD mentioneaza sursele de finantare pentru acesata crestere reala, astfel incat bugetul sa nu fie afectat.

Modificarile PSD, desi poate par doar reformulari, introduc de fapt prevederi exprese (norme imperative) pentru ca legea sa fie si respectata.

Astfel, daca legea 19 spune, la art.80 alin (1) "Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat", proiectul de lege al PSD adauga un alineat 3 la acest articol, care contine prevederea expresa ca "Valoarea punctului de pensie, determinata conform prevederilor alin (1) sau (2), nu poate fi mai mica de 45% si mai mare de 55% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat."


PSD a reusit sa obtina cresterea, de la 1 ianuarie 2008, a valorii punctului de pensie, care, in acest moment este de aproximativ 31% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, la aproximativ 38% din salariul care va fi utilizat in 2008 la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale, iar, incepand cu 1 ianuarie 2009, obligativitatea cresterii, pentru guvern, a punctului de pensile la 45% din acelasi salariu aferent anului 2009.

Sper ca, dupa aceste explicatii, sa nu mai existe nelamuriri si sa fie clar pentru toata lumea ca PSD-ul nu se foloseste de tertipuri legislative si ca legea va produce efectiv cresterea pensiilor.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Dragi moderatori, as vrea sa stiu de ce unele bloguri psd is mai oficiale ca altele si de ce nu indroduceti in lista de linkuri blogul lui Adrian Nastase - interesant, proaspat si viu - va e teama de concurenta?

SCE spunea...

Pina de curand blogul domnului Adrian Nastase nu era oficial.Noi nu percem "Galaxia Blogenberg" drept un mediu al concurentei, iar cu blogul domnului Adrian Nastase sunt putini care ar putea concura.

SoulThief spunea...

Faza cu pensiile e ok...cat despre blogul lui Nastase..."interesant, proaspat si viu"?!?!?! vorbim de ceva peste aici sau cum? Interesant...ok...proaspat...nu cred...si viu...so am I ;)

Anonim spunea...

Un nemernic a apucat sa declare sistemul de pensii ca fiind prabusit iar voi in exces de zel ati prabusit valoarea punctului de pensii incalcind grosolan o lege in vigoare(45%) devenind la rindul vostru tot nemernici. Cind vom face cu totii sacrificii???.