marți, 11 septembrie 2007

11.09.2001-11.09.2007




Dincolo de toate teoriile conspirationiste, atacurile asupra World Trade Center au constituit o reala tragedie. Dupa 6 ani in care nu am aflat absolut nimic despre ceea ce s-a intamplat, cineva dezvaluie presei o informatie conform careia, cu 11 luni inainte de atentate, unul dintre atacatori a telefonat in Romania.

Fara a cerceta sau vorbi nimic despre destinatarul apelului, despre legaturile acestuia cu Romania, ne bagam singuri in seama intr-o poveste din care nu prea avem cum sa iesim bine, extinzand o informatie legata de o persoana la nivelul unei natiuni - o natiune care inca are probleme cu apa si lumina si pentru care orchestrarea de atacuri teroriste asupra SUA nu face parte din principalele griji.

Politica externa a ultimilor ani ne-a demonstrat ca avem un talent nemasurat sa intram in povesti care nu ne privesc, cum ar fi: rapiri pe fronturi de lupta, inchisori pentru prizonieri de razboi, scuturi anti-racheta, baze de antrenament pentru teroristi Al-Quaeda si, mai nou, 9/11.

Si, chiar daca ar fi adevarata, o astfel de informatie trebuie intai verifiacata de 1000 de ori si lamurita si abia apoi facuta publica sau confirmata din aduceri aminte: "imi amintesc ca a existat o astfel de interceptare din partea serviciilor romane de informatii" - Ioan Talpes

De unde oare atractia romanilor pentru aceste razboaie mult prea mari pentru noi?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cu ce anume implica negativ România faptul că un terorist a sunat înainte cu 11 luni faţă de atentate la un telefon de pe teritoriul românesc? Este aproape hilar, SUA i-a găzduit, le-a dat cetăţenie, i-a învăţat să zboare cu ditamai avionul, le-a dat posibilitatea să se organizeze ca celula, să facă prozeliţi, să deturneze acele avioane... iar România a "permis" unor terorişti să sune la un telefon românesc? Deci... unde este problema?
"imi amintesc ca a existat o astfel de interceptare din partea serviciilor romane de informatii" - Ioan Talpes
Păi ar trebui să-i aplaudăm energic. Serviciile de informaţii din România a interceptat o convorbire telefonică a unui terorist cu 11 luni înainte ca orice serviciu de informaţii să afle că era terorist. Asta da profesionalism. Şi nu numai atât, dar serviciile noastre secrete au făcut asta fără să aibă un mandat (desigur, neştiind că sunt terorişti, pe ce bază să aibă mandat). Aplauzele ar trebui să fie cu cereri de bis şi urale prelungite.