vineri, 28 septembrie 2007

Administratia publica - Leapsa de la Politichia (Marius Visan)


Interesanta "leapsa" primita de la Marius Visan, care a primit-o la randul lui de la Adrian Nastase. Si mai interesant ar fi ca domnul Videanu sa citeasca aceste sugestii sau chiar ca ideile desprinse de pe bloguri sa se concretizeze intr-un proiect pentru Bucuresti, un proiect care cred ca ar raspunde in mare masura nevoilor si asteptarilor bucurestenilor.
Sa incepem:
I. Drumurile
1. pornind de la sugestia domnului Cristian Sutu, cred ca una dintre problemele cele mai importante si "mai urgent" de rezolvat o reprezinta infrastructura.

Prima masura pe care as lua-o ar fi identificarea spatiilor si construirea de parcari subterane sau supraterane pe mai multe etaje, parcari pazite si cu o taxa modica pentru intretinere, precum si valorificarea spatiilor neutilizate ce inconjoara unele blocuri pentru crearea locurilor de parcare. Aceasta masura ar duce la eliberarea stradutelor si a primei benzi de pe bulevardele mai late, care in permanenta sunt blocate de masinile parcate.

2. desi probabil ca mi-as pune o parte din bucuresteni in cap, as desfiinta tramvaiele si astfel s-ar mari cu inca o banda pe sens drumurile care acum sunt ingustate de refugii, garduturi de protectie, borduri de departajare etc. Cu banii obtinuti din valorificarea tamvaielor, cablurilor, liniilor s-ar putea achiztiona autobuze moderne, care sa ofere confort mai mare decat actualele tramvaie, dar si viteza si mobilitate mai mare in trafic. Acelasi tratament l-as aplica si troleibuzelor. Pe langa spatiul pe care il ocupa, aceste mijloace de transport implica si costuri foarte mari pentru ca sunt vechi si consuma foarte multa energie.

3. dupa toate astea, as trece la marirea, pe cat posibil a tuturor strazilor, prin ingustarea, unde se poate, a trotuarelor si chiar prin achizitionarea de teren de la proprietari pentru largirea arterelor celor mai aglomerate.

II. Transportul in comun

1. prin intermediul proiectelor europene, creditelor sau co-finantarilor as incerca sa dezvolt pe cat de repede si de mult posibil reteaua de metrouri, prin extinderea magistralelor existente si construirea de magistrale noi spre marginile Bucurestiului, care se afla in plina dezvoltare. Daca metrourile ar respecta niste standarde de siguranta, rapiditate si igiena, atunci multi dintre reprezentantii clasei medii de venituri, care isi permit sa circule de acasa la locul de munca folosind autoturismele, ar renunta la masini si ar folosi acest mijloc de transport. Acest tip de masuri ar duce la fluidizarea traficului, dar si la reducerea poluarii.

2. reducerile pe transportul in comun le-as acorda progresiv, in functie de varsta, dar si in functie de venituri.

3. as monitoriza, fie cu camere de filmat, fie prin plasarea de agenti de paza in fiecare mijloc de tarnsport in comun si statie, pentru a creste siguranta calatorilor, care, de multe ori, evita acest tip de transport tocmai datorita lipsei de siguranta.
III. Educatia
1. as asigura paza stricta si sisteme video de inregistrare in fiecare unitate de invatamant de stat si as impune aceleasi masuri si unitatilor de invatamant particulare, pentru a scadea violenta in scoli, traficul de droguri si pentru a creste siguranta elevilor.

2. as impune institutiilor de invatamant superior particulare sa asigure locuri de cazare pentru elevi si studenti in proportie de 70 - 80%, pentru a evita specula cu locurile din camin si pe cea de pe piata imobiliara.
3. as dispune construirea de gradinite sau crearea de clase pentru prescolari in interiorul cladirilor scolilor sau universitatilor care dispun de spatii nefolosite si as incuraja, prin deduceri de impozite si taxe locale, firmele sa infiinteze propriile crese.
4. as incerca sa impun tuturor unitatilor de invatamant scolar si prescolar sa aiba bufete, chioscuri proprii sau contracte cu anumiti furnizor, cu produse la preturi decente, de unde copiii sa isi poata procura hrana sanatoasa, si nu doar chips-uri, snacks-uri, E-uri.
IV. Proiecte imobiliare
1. as incuraja, prin cooptarea societatilor de constructii, construirea de cat mai multe apartamente pentru tineri, in blocuri noi. O oferta mai mare, la o cerere asa de mare de locuinte cum se inregistreaza in Bucuresti, ar creste veniturile din vanzari si, in acelsi timp, pretul locuintelor ar scadea, stiindu-se ca o oferta ce egaleaza sau excede cererea duce automat la scaderea preturilor. Dintr-o astfel de masura ar avea de castigat, in egala masura, administratia locala, prin vanzarea mai mari la apartamente si tinerii, care ar avea in mai mare numar si mult mai usor acces la o locuinta.
2. as impune asociatiilor de proprietari, societatilor particulare, institutiilor, sa amenajeze acoperisurile cladirilor precum niste gradini suspendate si as impune, inclusiv primariilor de sector, sa valorifice orice spatiu, indiferent cat de mic, pentru plantarea pomilor, ierbii sau a florilor.
3. as permite retrocedarea terenurilor aflate in parcuri, doar cu conditia pastrarii destinatiei actuale a terenului si a intretinerii acestuia.
4. as impune proprietarilor de hypermarketuri, ca, pe linga parcarile pe care si le construiesc in jurul magazinelor, sa creeze si o bariera verde, din copaci, arbusti, flori naturale etc.

V. Serviciile publice
Aici e mai greu.
Probabil ca prima conditie pe care as impune-o ar fi ca functionarii sa se comporte frumos cu cetatenii, sa nu se strambe la orice intrebare, sa nu se ratoiasca si sa nu isi piarda rabdarea la orice cuvant al celui aflat in fata gemuletului semi-inchis al ghiseului.
O problema foarte importanta, unde, cel mai probabil, ar fi nevoie de consiliere de specialitate, o reprezinta serviciile din sanatate, unde fara o colaborare stransa intre consiliul local si ministerul de resort nu cred ca se poate face mare lucru, investitiile necesare fiind foarte mari. Tot prin intermediul fondurilor nerambursabile, al creditelor externe sau al sumelor europene as incerca o modernizare a spitalelor si a serviciilor de ambulanta.
VI. Turismul
1. refacerea si consolidarea obiectivelor cu valoare istorica - centrul istoric, cladirea Bancii Nationale, a CEC-ului, Cimitirul Bellu etc.

2. crearea de parteneriate cu firmele particulare de turism pentru a introduce si Bucurestiul in itinerariile si programele lor.
VII. Cultura
1. as sprijini si incuraja orice manifestare artistica prin acordarea de autorizatii, de spatii de desfasurare si de orice alt sprijin ar fi solicitat.

Multe dintre problemele Bucurestiului s-ar rezolva si printr-o colectare eficienta a sumelor la bugetul local si, mai ales, printr-o cheltuire eficienta a acestora, fara sute de studii de fezabilitate pentru mall-uri subterane, statui ale kgb-istilor sau fantani arteziene care sa relaxeze soferii blocati in trafic.

Si, probabil ca incepand cu data 1 octombrie a fiecarui an, as pregati echipele si utlajele de interventie in caz de caderi masive de zapada, pentru a nu fi luati prin surprindere de venirea iernii.
Acestea sunt problemele pe care am incerca sa le rezolvam noi, Serviciul de Comunicare Electronica al PSD, legate de administratia publica si de nevoile Bucurestiului. Probabil ca mai sunt multe alte aspecte pe care le-am omis si, tocmai de aceea, dam mai departe leapsa catre: Traim in Romania, Andrei Robert Craciunescu, Hotul de Suflete, Apolitic, Cristian Sutu, Cristian China-Birta si, nu in ultimul rand, doamnei Dorina Gutu.
Update: pasam leapsa si catre Bibliotecaru.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred că administraţia publică este o instituţie şi organizaţie prea încărcată, prea suprapusă ca să funcţioneze. Ea ar trebui descentralizată în sute de mici organisme care să nu interacţioneze între ele şi să fie centralizate de un organism central cu care cetăţeanul să ia contact. Nu se poate ca unul să asfalteze strada şi apoi să vină alte trei firme care să spargă strada. Cel cu asfaltare ar trebui să facă asfaltarea numai după ce ceilalti sa facă subsolul patriei nou. Cât ai fi de bun drumar, nu poti să oferi o şosea de calitate dacă ea se sparge la doua săptămâni. Şi ca ofertant de utilităţi ai de tras... aşa ca daca ar repara toţi în succesiunea firească, lucrurile are sta OK. Dar asta ar însemna să nu ne batem joc... aici e mai greu, cu bunul simţ. Eu aş vrea să există un post nou, un departament nou, o direcţie nouă... cineva care să dea castane la cei care sfidează bunul simţ. Aş candida la acest departament.

Anonim spunea...

Nimic despre moţiune? Speram să citesc ce va fi mai departe. Poate că acesta este momentul prin care partidul ar trebui un pic reîntineret cu o garnitură TSD, proaspătă, curată şi credibilă. Părerea mea.

Anonim spunea...

Am sperat până în ultima clipă să nu fie finalul. Dar s-a stins. Veteranii politicii postdecembriste încep să se ducă. Este trist. Vom rămâne o ţară fără istorie vie. Dumnezeu să-l ierte!