marți, 11 septembrie 2007

Speculatia de seara...




Inca din decembrie 2004 nu ne-a fost data zi de la Dumnezeu sa nu citim/auzim teoria conform careia Mircea Geoana "va cadea cu prima ocazie", " nu il cunoaste lumea", “nimeni din partid nu il sustine” si multe, multe alte speculatii neargumentate.

Sa incepem cu inceputul. Auzim de aproape 3 ani ca Mircea Geoana e victima unor comploturi si urmeaza sa fie demis.In acesti trei ani au avut loc un Congres, unde, culmea, Mircea Geoana a fost reales cu 3/4 din voturi si numeroase Consilii Nationale si Comitete Executive in cadrul carora nici macar un lider de organizatie nu a pus problema demiterii lui Mircea Geoana sau a legitimitatii acestuia la conducerea partidului.

Poate ca pe Mircea Geoana nu il cunoaste si ultimul membru de partid, insa pe Mircea Geoana il cunosc, admira, respecta si consulta ambasadori, presedinti de partide, presedinti de institutii internationale si lideri de state. Oare, sa zicem, Presedintele Romaniei, s-ar putea lauda cu asta?Cati presedinti de state ii se adreseaza acestuia cu "Dear Traian"?!

De 3 ani de zile, de cand PSD-ul este in opozitie, citim teorii despre aliante ascunse cand cu PD, cand cu PNL, citim despre motiuni anuntate si ulterior depuse, care sunt negate de toate partidele si neluate in seama chiar daca au fost votate de parlamentari (cazul motiunii pe justitie la adresa Monicai Macovei, care a trecut de Senat si pe care guvernul nu a luat-o in seama). PSD, in frunte cu Mircea Geoana, si-a facut de fiecare data datoria de parid de opozitie, iar atitudinea celorlalti actori politici arata neseriozitate in cu totul alta parte decat la cei acuzati de toate relele din lume.

Tot de 3 ani citim in ficare luna de cate un congres extraordinar ca va urma si la care va fi "debarcat" Mircea Geoana. Citim AMR-uri virtuale ale lui Geoana la conducerea PSD, citim despre lideri care ii vor scaunul. E firesc ca orice om sa isi doreasca sa avanseze. Un membru de rand viseaza sa ajunga presedinte de partid, la fel cum un reporter de teren viseaza sa prezinte stirile in prime-time sau un ziarist sa devina redactor sef al unei publicatii.

Folosind diferite medii mai mult sau mai putin oficiale – in functie de ce are fiecare la dispozitie: ziare, posturi tv, bloguri - se vehiculeaza saptamanal cate un nou nume de viitor presedinte al PSD, netinandu-se seama in alcatuirea scenariilor fanteziste de niste lucruri elementare: Statutul PSD, vointa membrilor de partid si vointa celor in cauza.

Dintre toate persoanele vehiculate de "specialistii" in PSD, nici macar una nu si-a exprimat clar si public dorinta de a deveni presedinte al partidului. Chiar daca au criticat sau dezaprobat unele decizii ale lui Mircea Geoana la conducerea PSD, liderii de la varful PSD nu si-au retras sau pus sub semnul intrebarii niciun moment sprijinul acordat presedintelui PSD.

De ce oare nu se fac aceleasi speculatii despre...PD. Poate pentru ca membrii acestui partid nu au ambitii personale sau pentru ca se stie clar ca atit timp cat liderul incontestabil al partidului va exista, nimeni nu va putea ocupa aceasta functie. Nu ma refer aici la oameni precum Boc, copii xerox nereusite, ci la lideri adevarati, cu putere de decizie si coloana vertebrala.
Sau de ce nu se speculeaza despre PNL...poate pentru ca partidul depinde in mod direct de grupul Tariceanu-Patriciu? Cum a incercat cineva sa conteste autoritatea liderului Tariceanu, a fost exclus din partid.

Dupa ce de aproape o luna citim/auzim ba ca nu va fi motiune, atunci cand tocmai aceasta fusese anuntata, ba ca tocmai parlamentarii PSD nu o vor vota, desi au mai fost acuzati de acest lucru si s-a dovedit contrariul si acestia au spus ca vor vota cu bilele la vedere si de aceasta data, ba ca exista aliante secrete cu PD-ul sau PNL-ul, desi acestea au refuzat sa participe la negocieri, ba ca...

Curiozitatea ma face sa ma intreb ce scenarii se vor mai tese daca motiunea trece.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Pai iti spune mandelu` comentariile de dimineatza la scenariul de seara: prin urmare, specialistii in PSD, intra si extra-partid, vor spune (daca motiunea trece) ca asa au vrut americanii, ca acestia vor o legatura intre Mircea Geoana si Traian, ca tot wall-streeterii vor infecta si sondajele daca Iliescu si Adrian Nastase vor fi out, ca sa cresca PSD si presedintele lui, a.i. traian sa-l numeasca premier s.a.m.d. Daca motiunea va trece cei care o contesta (intern) acum vor spune ca au crezut intotdeauna in validitatea ei, ca ei au zis primii, cu luni si ani si ere in urma ca o motiune este buna s.a.m.d. Daca nu trece, vor spune ca dimpotriva, vorba unui clasic. Oricum ai Dao (lao Zi) cei care-l critica pe Geoana vor face acelasi lucru in continuare, cautandu-i mobilul pe care sta de vorba cu morar sau traian sau cu bush ori cu obama prin cotloanele si refrigeratoarele propriilor scenarii. Timp in care e mult mai bine sa-si vada de gestionarea mandatului, ca majoritatea presedintilor de filiale sunt pe aceiasi felie, chiar daca mai spumega pokalele, ca sa-i vada lumea ca au si ei ceva autoritate. Parerea mea....

Anonim spunea...

Avand in vedere ca inca n-a vazut nimeni din afara PSD vreo motiune si ca tot partidul se comporta eratic de ceva timp, mi-e teama ca toate "scenariile" astea s-ar putea sa fie reale, pe ici pe colo prin punctele esentiale...

SCE spunea...

Probabil ca astazi, dupa sedinta Comitetului Executiv, textul Motiunii „1.000 de zile de haos – sfârşitul guvernării de dreapta" va fi facut public. Daca nu se va intampla acest lucru, dupa cum au spus astazi Mircea Geoana si Cristian Diaconescu, motiunea va fi depusa la Senat saptamana viitoare.

Anonim spunea...

Imi este greu să postez un comentariu daca nu stiu cine scrie postarea si cine citeste comentariile. Oare nu ar fi cazul unui autor pus la loc vizibil? Sa stiu cui ma adresez.

SCE spunea...

Avand in vedere natura "relatiilor virtuale" si faptul ca in spatele unui user se poate ascunde oricine, nici noi nu stim exact cui ne adresam si cine ne citeste.
Dumneavostra va adresati Serviciului de Comunicare Electronica al PSD, cu care puteti dialoga prin intermediul acestui blog.

Anonim spunea...

@sce
Mulţumesc pentru lămurire.

Era îndeajuns să mergeţi pe blocul meu pentru a vedea numele meu şi cum arăt. Eu nu-mi ascund fiinţa după un nick. Mă numesc Gheorghe Florescu. Mai multe despre mine găsiţi, dacă doriţi, pe blogul meu.

Mă adresez deci... Serviciului de Comunicare Electronica al PSD.
În articol "Speculatia de seara..." se făcea trimitere la documentele care definesc existenţa PSD. Am văzut un link către statutul PSD. Sunteţi amabil să-mi spuneţi adresa (link-ul) către doctrina PSD? Bănuiesc că PSD-ul are o mică carte, ori poate mai mare, poate scrisă de un mare filozof sau de un lider al partidului, care defineşte viziunea metafizică a PSD asupra realităţii şi, partea sa importantă, cum anume vede PSD acea societate model, ţintă spre care partidul domniilor voastre îşi canalizează acţiunile. Dacă această carte nu este publicată pe site-ul pe care cu onor îl moderaţi, v-aş ruga să-mi daţi titlul şi autorul pentru a o putea găsi.
Vă mulţumesc respectos şi anticipat.

Anonim spunea...

Bibliotecarule, in spatele acestui blog sunt aceleasi persoane care sunt in spatele forumului PSD. Cred ca asta spune tot.

Anonim spunea...

Eu dau un vot de încredere oricui îl percep ca om. Istoria îmi va demonstra dacă am avut dreptate sau nu.

Anonim spunea...

@Bibliotecaru

dupa cum vedeti, comentariile ajung inevitabil la identitatea unuia sau a altuia. Acest blog este despre fapte si nu despre oamenii care il scriu. Nu suntem persoane publice si nici nu dorim sa ne facem reclama gratuita prin intermediul acestui blog sau pe "spatele" PSD.

In privinta intrebarii pe care ne-ati adresat-o mai sus, ce pot eu sa fac este sa va indrum catre Institutul Social-Democrat Ovidiu Sincai - www.fisd.ro - unde exista o biblioteca si o evidenta a tuturor cartilor publicate de membri PSD, si nu numai despre, de social-democratie si PSD. Ei va pot oferi informatii mai amanuntite.

Anonim spunea...

Mulţumesc pentru informaţia realtiv la doctrină. Am primit deja răspunsul. Se pare că este vorba de cel puţin 200 de cărţi de bază dar foarte multe altele pe lângă acestea. O adevărată... bibliotecă. O bună bază doctrinară şi o mare dragoste de citit pentru membrii de partid. Când am fost băgat cu forţa în UTC, mi s-au pus câteva întrebări doctrinare (la care am răspuns la mişto, deşi nu a ajutat şi am fost făcut totuşi UTC-ist). Acum lucrurile stau ceva mai serios. Probabil că este foarte greu să intri în PSD în zilele de astăzi. Doar intelectualii de rasă pot accede la statul de membru. Cui îi dă mâna să citească o bibliotecă întreagă de cărţi de economie politică?
Mulţumesc încă o dată pentru îndrumare.

SCE spunea...

Desi sesizez o nota un pic rautacioasa ;), sunt deacord ca ar trebui sa se faca o selectie pe criterii de cultura politica, nu neaparat la inscrierea in partid, cat la accederea la anumite functii publice.

Anonim spunea...

"Răutatea", mica răutate, era o autoironie, pentru că de atâta timp mai mă încăpăţânez să cred în acest neam. Din păcate nu-i iese nimica pentru că are o tendinţă, moştenită nu ştiu de unde, de a face lucrurile la mişto şi apoi alt român munceşte de trei ori mai mult pentru cârpire. Atunci când vom face totul conform bunul simţ, de la concepţie până la finalizarea unei idei, o să mai acord o şansă acestui popor. Până atunci... lupta e inutila.