Alegerile europene vor fi prima manifestare reală de putere a cetăţenilor români în Europa. Pentru prima dată, cetăţenii români vor putea determina sensul politicilor promovate în Uniunea Europeană. Este un moment decisiv de care va depinde influenţa României asupra deciziilor comunitare ce afectează deja viaţa de zi cu zi a românilor. De aceea, este esenţial ca România să fie reprezentată de oameni tineri, femei şi bărbaţi deopotrivă, competenţi şi respectaţi în instituţiile europene.
După aderarea la Uniunea Europeană, modul în care se face politică şi se iau deciziile cu impact public în România s-a schimbat. Am intrat într-o nouă epocă în care politicile publice se stabilesc altfel, controlul lor se diversifică, iar suveranitatea se discută în alţi termeni. Avem o componentă naţională a deciziilor (Parlament, Guvern, administraţii locale) la care s-a adăugat una comunitară (instituţii europene). Cine le tratează separat face o gravă eroare. După 2007, politica trebuie fundamentată pe o abordare complementară a celor două planuri. Politica internă şi politica europeană sunt două mâini ale aceluiaşi corp. Orice set de politici publice propus pe plan intern are o dimensiune comunitară aşa cum orice politică din plan comunitar are implicaţii profunde asupra vieţii românilor.
De aceea, oferta PSD pentru alegerile europene este construită pe această legătură strânsă între politicile care se fac în România şi politicile care se fac la Bruxelles. Pentru a-i reprezenta cu adevărat pe cetăţenii care îi votează, europarlamentarii români vor trebui să promoveze interesele reale ale oamenilor şi să urmărească adoptarea acelor măsuri necesare pentru creşterea nivelului de trai. Candidaţii propuşi de PSD vor pleda în Parlamentul European pentru priorităţile reale ale românilor.
Pentru PSD, alegerile europarlamentare sunt în primul rând despre România şi problemele românilor.
De aceea PSD a decis ca oferta politica pentru Parlamentul European sa fie construita impreuna cu alegatorii, pentru a raspunde in mod real cerintelor si nevoilor poporului.
In dezbaterile fizice dar si pe site-ul http://tufacioferta.psd.ro/, electoratul isi poate exprima opiniile, poate comenta si completa angajamentele PSD.
Va invitam astfel pe toti cei care doriti ca prioritatile si proiectele dumneavoastra sa devina si prioritatile eurocandidatilor PSD, sa participati la dezbaterile de pe siteul http://tufacioferta.psd.ro/ pentru a construi impreuna Oferta Politica a PSD pentru Parlamentul European.
2 comentarii:
In primul rand as dori sa salut initiativa aceasta "La PSD , Tu faci oferta". Astfel, in spiritul acestei initiative, as dori sa adresez candidatilor la alegerile europarlamentare 3 intrebari in numele Coalitiei „Romania fara Cianuri” si a sustinatorilor acestei Coalitii. Protectia mediului si a sanatatii umane reprezinta unul dintre subiectele cele mai fierbinti la nivelul Uniunii Europene si a Parlamentului European, astfel consideram ca agenda politica a fiecarui candidat trebuie sa raspunda la cateva intrebari de interes general din acest domeniu pentru Romania si Uniunea Europeana.
Coalitia „Romania fara Cianuri” este o initiativa a societatii civile ce urmareste interzicerea cianurii in minerit pe considerente sociale, economice si de mediu, ea venind in sprijinul propunerii legislative inaintate spre aprobare Parlamentului Romaniei de catre senatorii Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM).
Aceasta coalitie este formata din 20 de organizatii non-guvernamentale din Romania, printre care Greenpeace CEE, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Fundatia pentru Parteneriat, Terra Mileniul III, Asociatia Otus, Focus Eco Center, Liga Pro Europa, Asociatia Valea Soarelui si Transilvania Verde. Numerosi oameni politici, personalitati ale vietii publice, dar si cetateni simpli – peste 6.600 in acest moment – s-au alaturat acestei campanii. Aceasta initiativa se bucura, in premiera pentru scena politica romaneasca, de sprijinul majoritatii partidelor parlamentare (PSD, PNL, UDMR, PRM, PC, PLD) si a minoritatilor din Parlament. Mai multe detalii despre campanie, scopuri si sustinatori puteti gasi pe www.faracianura.ro.
Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare industrii din lume. Printre efectele pe termen lung se numara poluarea cursurilor de apa si a panzei freatice, distrugerea vietii acvatice a raurilor si otravirea unor specii de pasari. Otravirea cronica afecteaza pe termen lung reproducerea si dezvoltarea pestilor, iar pentru om o lingurita cu 2% solutie de cianura este fatala.
Astfel, in numele Coalitiei si a peste 6.600 de sustinatori am dori sa adresam urmatoarele intrebari candidatilor PSD la PE:
1. Cat de importanta considerati ca este initiativa legislativa de interzicere a cianurii in minerit in Romania, avand in vedere protectia mediului si a sanatatii umane? Ca politician si viitor membru al Parlamentului European care este pozitia dumneavoastra fata de interzicerea cianurii in minerit in Romania?
2. Ce masuri preconizati sa luati (sau ati luat) in mandatul dumneavoastra si ca individ pentru a ajuta la constientizarea importantei acestei propuneri legislative?
3. La nivelul Parlamentului European exista o declaratie scrisa a 4 europarlamentari romani de culori politice diferite (Daciana Sarbu, europarlamentar social democrat este unul dintre ei), declaratie care sustine interzicerea cianurii in minerit in Romania. Ati semna aceasta declaratie care vine in sprijinul interzicerii cianurii in minerit in Romania daca ati fi ales si ati sustine mai departe aceasta initiativa?
Speram ca aceste intrebari sa fie transmise candidatilor si asteptam un raspuns la ele pe adresa anamaria.bogdan@greenpeace.ro.
L-am auzit pe domnul Severin pomenind de demersurile pentru un salariu minim la nivel european. Dacă acesta se stabileşte la minim 1500 de euro, eu sunt mulţumit, PSD poate să nu mai facă nimic altceva decât asta tot mandatul. Ce spuneţi, se poate? Poate adopta România un salariu minim de 1500 de euro?
Trimiteți un comentariu