marți, 9 octombrie 2007

Romanii din Italia


Subiectul este foarte sensibil si nu as vrea sa vorbesc despre vinovati, despre obligatiile noastre si despre dreptul nostru de a fi revoltati. E destul de greu sa stabilim impotriva cui ar trebui sa ne revoltam: a noastra, a poporului si a liderilor care nu au stiut sa combata adevarata criminalitate sau a italienilor, care isi apara o ordine interna cu care sunt obisnuiti.
In timpul campaniei de referendum, televiziunile nu mai pridideau sa ne arate imigrantii romani care il sustineau pe Basescu si condamnau parlamentarii la moarte, in pietele publice unde aveau loc mitinguri mai mult sau mai putin spontane.
Presedintele Basescu le adresa rugaminti si promisiuni fierbinti, spunandu-le ca se bazeaza pe ei si pe voturile lor pentru a-i invinge pe cei 322 de oligarhi corupti care "sug sangele poporului".
In ultimele saptamani, romanii din Italia au fost supusi unor atacuri foarte dure, desi majoritatea sunt oameni foarte cinstiti, care au plecat din tara nu de dragul de a se plimba, ci pentru a-si asigura un trai cat de cat decent.
O romanca a fost impinsa in fata unui metrou, o familie de romi a ars de vie, o tabara de romi a fost incendiata, o actrita foarte iubita pana nu de mult de italieni a fost jignita doar pentru ca a indraznit sa ia apararea romanilor. Oare e nevoie de un masacru pentru ca autoritatile romane sa reactioneze?!
In tot acest timp, presedintele Basescu, cel care ar fi promis si luna de pe cer pentru un vot, nu a luat o pozitie publica, nu a spus nimic, nici oficial, nici neoficial. Dansul este ocupat cu pasarici, cu propuneri indecente adresate jurnalistelor, cu cantarirea caltabosilor.
Nimeni, nici macar Ministrul de Externe Adrian Cioroianu, nu a luat vreo masura diplomatica pentru contracararea acestor atacuri violente, care au coborat din paginile ziarelor in strada.Remarc totusi ca pe site-ul MAE exista un comunicat prin care ne exprimam preocuparea fata de actiunile represive din Burma/Myanmar.
Urmeaza o serie de campanii electorale cand, in mod sigur, presedintele si guvernul isi vor aminti ca au nevoie de voturile romanilor din strainatate, astfel ca pentru aceste comuniati mai exista o speranta sa nu fie lasate in voia sortii.
Insa, in acest timp, comunitatile de romani din Italia sunt bombardate cu amenintari, fiind aparate de straini si nu de cel in mainile carora si-au lasat destinele.



2 comentarii:

Anonim spunea...

Am aflat ce nu a făcut puterea. Ce ar fi făcut PSD-ul dacă ar fi fost la putere?

Anonim spunea...

Încep să cred că sunt singurul care citeşte aceste postări. :)