marți, 17 noiembrie 2009

"Băsescu, ultima scrisoare"

Textul de mai jos apartine lui Adrian Nastase si apare in Jurnalul National de miercuri, 18.11.2009.

"În colegiul meu din Prahova circulă o scrisorică prin care Traian Băsescu îi îndeamnă pe oameni să fie mereu alături de el, să îi urască temeinic pe ceilalţi politicieni şi să răspundă DA la referendum. E un text simpluţ. În orice caz, nu pe măsura unui şef de stat. Iată de ce m-am gândit că o scrisoare, de final de mandat, a lui Traian Băsescu şi distribuită - tot gratuit - de Poşta Română ar fi putut avea următorul conţinut: "Dragi români şi de alte naţionalităţi. Prietene Hayssam, Vă scriu plângând. Am plâns după Stolo, am plâns după Boc, am plâns după Croitoru şi am plâns, preventiv, la nominalizarea lui Negoiţă. Acum cred că plâng pur şi simplu după mine. Uitându-mă în oglindă".
"Se împlinesc cinci ani de când, în calitate de fost nomenclaturist, lupt de unul singur împotriva comunismului, a urmărilor şi a urmăriţilor lui. V-am promis să-i scot la lumină pe colaboratorii securităţii şi m-am ţinut de cuvânt. I-am făcut să colaboreze cu mine. Oameni ca Mona Muscă sau Carol Sebastian au fost vocile prin care v-am convins să votaţi cum trebuie şi de câte ori a fost nevoie. V-am promis că fiecare român va avea acces la dosarul lui de securitate şi m-am ţinut de cuvânt. Ca să evităm eventuale efecte secundare, am făcut un experiment şi am început cu mine şi cu dosarul meu, pe care l-am dispărut.
Am promis că voi condamna comunismul şi am comandat un studiu special pe tema asta. L-am citit cu mare atenţie, e foarte interesant şi vi-l recomand. Habar n-aveţi câte se petreceau în ţară pe vremea când eu eram fie pe mare, fie la Anvers, luptând cu capitalismul.
Am promis o nouă şansă pentru cei tineri şi, iată, cei mai pregătiţi oameni din noua generaţie pot ajunge inclusiv deputaţi europeni dacă familia se implică aşa cum trebuie în cariera lor. Am promis că fiecare primar general al Capitalei va primi câte o casă de la el însuşi - şi -am ţinut de cuvânt. V-am învăţat cum se cumpără o bucată de teren, se împarte în două, se vinde o jumătate la preţul pentru întreg şi din diferenţă se obţine o casă şi un Mercedes. Am spus răspicat că e nevoie de o altă justiţie, corectă şi eficientă, şi am avut dreptate. E nevoie.
În felul astă puteţi şi voi, angajând un avocat bun - v-o recomand pe Elena Udrea - să vă rezolvaţi, cu celeritate, problemele. Pentru cazuri mai complicate - dacă aveţi de rezolvat probleme cu flote -, soluţia cea mai bună este să solicitaţi refacerea expertizelor.
Dragi români şi de alte naţionalităţi,L-am numit premier pe Emil Boc, pe care îl cunoşteam bine. Motiv pentru care am împrumutat, imediat şi preventiv, 20 de miliarde de euro ca să acoperim pierderile. Acum ştiu că am împrumutat insuficient. Nu mi-am dat seama că Boc se mişcă atât de repede. Am făcut multe, dar nu am făcut tot. Priviţi cu atenţie împrejur. Mai există încă parlament. Mai există încă partide. Vă promit că mă voi ocupa. Ştiu - nu avem încă suficiente servicii secrete şi mijloace care să-i înregistreze ambiental pe toţi cetăţenii. Mă voi ocupa. Mai există fragmente de autostrăzi pe ici, pe colo. Mai există oameni bogaţi pe care nu i-am îmbogăţit eu. Mai există săraci care nu-mi datorează mie sărăcia lor. Pe ici şi pe colo mai avem relaţii internaţionale. Mai sunt borduri neschimbate şi nereformate de ani buni. Prin păduri mai umblă încă cete înarmate de profesori care încearcă să mi se opună.
Voi sunteţi însă adevărata majoritate, pentru că sunteţi mai mulţi decât Iohannis. La 22 noiembrie, voi veţi decide, chiar dacă votul dumneavoastră e doar consultativ. Potrivit Constituţiei, aşa cum o înţeleg eu, după ce se consultă cu poporul, preşedintele în exerciţiu desemnează noul preşedinte cum vrea el, pentru că e şeful statului (Trebuie să-i spun lui Boc să bage asta în cursul lui de constituţional!). Nu vă lăsaţi înşelaţi. Nu vă lăsaţi manipulaţi. De ce vă e frică nu veţi scăpa. Din douăzeci de milioane de români, câţi mai sunt în ţară, trebuie să rămână maximum optsprezece. Aşa obţinem o ţară mai ieftină, prin care legile trec mai uşor.
Îmi mai şterg o lacrimă şi plec să fac campanie şi în Congo. Doar nu am tipărit degeaba un milion şi jumătate de buletine suplimentare. Nu mi-a plăcut mandatul ăsta, dar mai vreau o dată. Şi chiar dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau pe voi. Pentru că ştiu care este interesul vostru naţional. Şi vă promit că peste 15-20 de ani, când se va încheia cel de-al cincilea mandat al meu, o să trăiţi bine."

Niciun comentariu: