marți, 12 februarie 2008

De la Sarko-zy la Sarko-base


Saptamana Financiara de saptamana trecuta a avut ca supliment cartea lui Nicolas Sarkozy - Martorul, reeditata de editura Rao in februarie 2008.
Nu e un volum extraordinar prin continut si e plin de clisee, insa este un adevarat manual de comunicare, pentru specialisti. Portretizeaza un candidat ideal la presedentie, pentru orice tara si pentru orice tip de electorat.
Am sa reproduc cateva citate care mi-au placut:
- "presedintele este cel care impulsioneaza o echipa, ... , care face sa functioneze ansamblul institutiilor tarii, ... , este un lider care isi asuma responsabilitati. El spune ce gandeste ... Presedintele nu este un arbitru" - parca am mai auzit undeva frazele acestea, cu deosebirea ca pe Traian Basescu, echipa l-a parasit destul de repede.
- "Ceea ce face ca dreapta sa piarda de ani de zile este ca ea nu inceteaza sa regrete faptul ca nu este stanga" - la noi dreapta a castigat pentru ca se comporta ca stanga, iar stanga nu mai are loc sa fie stanga din cauza aglomerarii dreptei pe stanga.
- "Cand am ajuns la fata locului, am propus omologului meu roman si, mai ales, stralucitului prim-ministru din acea perioada, Adrian Nastase, sa lasam la o parte cuvintele goale si fara continut si sa redactam o noua declaratie" - daca ar fi stiut Traian Basescu de laudele astea, nu mai calca el Sarkozy in Romania si nici nu mai primea stiloul cadou. Astept cu nerabdare, peste ani, sa vad care candidat la presedintia unei tari europene isi va aminti de o intalnire cu "stralucitul" Traian Basescu si se va folosi de asta in campania proprie. Probabil ca niciunul, pentru ca Sarko-base nu prea si-a facut prieteni prin lumea politica europeana.
- "C. Scriu C. pentru ca si astazi, la aproape 20 de ani de la prima noastra intalnire, sunt emotionat cand pronunt numele ei. C. este Cecilia. Cecilia este sotia mea. Ea este o parte din mine. Oricare ar fi fost incercarile cu care s-a confruntat cuplul nostru, nu a trecut nicio zi fara sa ne fi vorbit." - probabil ca de aceea i-a trimis faimosul sms inainte sa se casatoreasca cu o alta C. De data asta Carla.
- "Comunicarea a devenit prealabila actiunii. Ea este prima etapa." - o lectie pe care ar trebui sa o inteleaga multi politicieni romani.
- "Nu sunt un mare partizan al referendumurilor pentru a hotara in privinta reformelor economice ori sociale. Ele sunt purtatoare ale riscului de a reduce chestiunile complexe la solutii binare si simpliste. Eu cred in democratia reprezentativa." - Traian Basescu prefera modelul Hitler, de consultare si invocare a poporului, pentru a justifica orice actiune
- "De cativa ani, anumiti lideri de opinie, anumite grupuri de presiune incearca sa-i faca pe francezi sa puna la indoiala prestigiul trecutului lor. Ei profita de dificultatile noastre. ... Fac din sclavagism unica fata a Frantei, uitand ca tara noastra nu a fost singura care a practicat aceasta barbarie si ca tara noastra a dat nastere unor barbati si femei care au combatut-o." - as inlocui cuvintele "sclavagism" cu "comunism" si "Franta" cu "Romania"
- "Cea care, in ultimii ani, progresiv, a decazut, a devenit stereotipa, cea care s-a rigidizat este politica, nu societatea." - oare unde am mai auzit noi afirmatia conform careia clasa politica e vinovata de toate relele..."e ca o zoaie pe geam"?!
- Despre relaita cu Jaques Chirac: "... ne vorbim mai des decat se crede. De patru ani, am avut cel putin o intalnire saptamanala. La acestea se adauga consiliile de ministri, unde ii stau in dreapta, si intalnirile destul de numeroase, privind cele mai diverse subiecte" - pacat ca presedintele Basescu nu a retinut si faptele demne de un politician si refuza orice discutie cu fostii sefi de stat ai Romaniei, pe care nu numai ca nu ii consulta, dar ii jigneste cu fiecare ocazie, desi, la un moment dat, acestia i-au fost sefi si au contribuit la propulsarea dumnealui in randul clasei politice plina de "zoaie".
- "Eu nu opun cuvantului `minciuna` cuvantul `adevar`. Il prefer pe cel de `autenticitate`, intr-atat am constientizat odata cu timpul si cu experienta ca adevarul ar putea fi multiplu" - odata cu Alianta Dreptate si Adevar, am descoperit si noi ca, de cele mai multe ori, adevarul nostru e, in fapt, minciuna celor care ne conduc.
Una peste alta, volumul este foarte interesant. Pe langa rolul manipulator pe care il are orice material electoral, acesta are meritul de a prezenta publicului, intr-o maniera relaxata, un posibil viitor presedinte.
In ciuda portretului ideal creionat de acest volum, comportamentul afisat de Nicolas Sarkozy in numeroase ocazii oficiale ne-a dezvaluit o alta forma fara fond, ajunsa parca in ciuda poporului, la conducerea statului pe care il reprezinta.
Din pacate in lumea politica sunt multe astfel de exemple, iar unii aleg sa isi faca din Sarkozy un model de comportament si sa se mandreasca cu asta.



Un comentariu:

geno spunea...

Felicitari pentru revenirea d-lui Nastase la conducerea partidului.In felul acesta n-o sa ma mai gandesc ce partid sa votez.Ii doresc mult noroc. geno