duminică, 17 februarie 2008

O noua sansa pentru Republica Moldova

Duminica trecuta, in Republica Moldova, a avut loc un eveniment crucial pentru viitorul social-democratiei din stanga Prutului si, de ce nu, pentru viitorul european al romanilor basarabeni: unirea Partidului Democrat din Moldova cu Partidul Social-Liberal, intr-o noua constructie politica social-democrata.

Desigur, asa cum ne-a obisnuit de ani buni, presa romana nu a mentionat nici macar in treacat aceasta evolutie de pe scena politica basarabeana. Condeiele dambovitene erau prea ocupate in a relata ultimele acte ale inutilei si costisitoarei lupte intre liderii Puterii de Dreapta, Basescu si Tariceanu, sau in a improsca cu noroi inspre orice personaj sau initiativa care ar incerca sa readuca un dram de seriozitate dezbaterii politice. In fond, de ce ne-ar pasa de milioanele de romani de pe celalalt mal al Prutului, cand nu ne pasa nici macar de starea mizera in care ne-au adus eternele lupte intre "grupurile de interese" democrate si liberale?

Sa vorbim macar noi, asadar, despre contextul, semnificatia si actorii acestei noi constructii politice. Mai intai sa ne intelegem cine cu cine s-a unit, pentru a nu cadea in patima stereotipurilor si etichetelor doctrinare romanesti, nu de alta dar denumirile partidelor amintesc de formatiuni complet diferite din Romania.

Partidul Democrat din Moldova este un partid de centru-stanga, social-democrat, condus de Dumitru Diacov, care a obtinut la ultimele alegeri peste 10% din voturi. PDM este in fapt unul din cele doua partide succesoare ale Partidului Democrat Agrar al fostului presedinte Mircea Snegur, aflat la guvernare intre 1994 si 1998, celalalt partid succesor fiind Alianta Moldova Noastra. Dumitru Diacov a fost, printre altele, presedinte al Parlamentului Republicii Moldova intre 1998 si 2001.

PSD a oferit in ultimii ani sprijin PDM in numele PES si a Internationalei Socialiste la care PDM doreste sa adere, intre cele doua partide romane fiind semnat un acord de colaborare in noiembrie 2006. Colaborarea s-a concretizat prin intalniri periodice intre conducerile celor doua partide, asistenta tehnica, schimb de experienta si pregatirea liderilor si specialistilor PDM de catre colegii romani, coordonarea pozitiilor in organisme internationale, sustinerea reciproca in campanii electorale si cooperarea pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Partidul Social-Liberal, condus de Oleg Serebrian, este un partid de centru, impreuna cu care PDM si AMN au candidat pe liste comune in cadrul Blocului Moldova Democrata, obtinand impreuna peste 28% din voturi la alegerile parlamentare din 2005. PSL raliaza un mare numar de tineri absolventi ai universitatilor romane si occidenale, precum si numeroase organizatii ale societatii civile. Oleg Serebrian este un cunoscut politolog si eseist basarabean precum si un puternic militant pentru o Europa federala. Din 2006 PSL a fost membru al Internationalei liberale, definindu-se ca un partid liberal de stanga, militand pentru principiile liberale in sfera politicului si pentru principii de stanga in sfera economica si sociala. La ultimele alegeri locale PSL a obtinut in jur de 4% din voturile exprimate.

Din uniunea celor două partide, sub sloganul „Venim să construim”, a rezultat un nou Partid Democrat, social-democrat, care-l va avea în calitate de presedinte pe Dumitru Diacov si in calitate de prim-vicepreşedinte pe Oleg Serebrian. Oleg Tulea, fost presedinte al organizatiei de tineret si un om-cheie in dialogul extern al PDM, este noul secretar general al partidului unificat, alegerea sa reprezintand un semn al improspatarii clasei politice de peste Prut. Noul partid are o sustinere de aproximativ 15% din votanti, ceea ce il transforma in a doua forta politica din Republica la egalitate cu AMN, iar in contextul erodarii puterii comuniste are o perspectiva de crestere promitatoare.

Invitati la congresul de unificare au fost reprezentanti ai numeroase partide social-democrate din Europa, care au incurajat si apreciat decizia de fuziune a celor două partide şi au accentuat nevoia unei stangi moderne si unite care sa conduca Moldova in Uniunea Europeana. Titus Corlatean, Victor Bostinaru, Dan Mihalache si Cristian Dumitrescu au fost invitati sa reprezinte parteneriatul roman-roman cu PSD, mesajul acestora avertizand asupra deprecierii accentuate a relatiilor intre Romania si Republica Moldova si a nevoii unei schimbari a puterii din cele doua state romanesti pentru a reinoda o cooperare veritabila.

Partidul Democrat din Moldova va sustine edificarea de relaţii privilegiate ale Republicii Moldova cu SUA şi UE, precum si cu Romania, relatie privilegiata ce decurge din comunitatea de limba, de istorie, de neam. Romania, in viziunea PDM, este cel mai important partener strategic si un aliat indispensabil in procesul de integrare euroatlantica. Altfel spus, pe fondul deprecierii pozitiei Partidului Popular Crestin Democrat drept sustinator al cauzei romanesti si europene, ca urmare a aliantei acestuia cu Partidul Comunistilor, PDM isi asuma un rol militant in chestiunea europeana si pan-romana.
De asemenea, noua formatiune doreste ca relatiile cu Rusia sa fie asezate pe fundamente noi, pe corectitudine, pe respectarea interesului reciproc si pe noninterventie in afacerile interne. In problema Transnistriei, PDM sustine soluţionarea pasşnica a conflictului, eliminand intruziunile altor state sau posibilitatea prezentei militare straine pe teritoriul national si fara a leza interesul majoritati populatiei Republicii.
Un obiectiv central al PDM va fi integrarea reala in societatea moldoveana a minoritatilor etnice si lingvistice precum si racordarea administraţiei publice la standardele europene.
In plan socio-economic, noul partid va pleda pentru reducerea impozitelor pe venit, promovarea unor politici de atragere a investitiilor, sporirea cheltuielilor in domeniul sanatatii, invatamantului si culturii precum si o transparentizare a cheltuielilor publice.

Prin aceasta fuziune, Partidul Democrat si-a intarit fortele inaintea alegerilor parlamentare din 2009, pregatindu-se sa-i inlature pe comunistii de la putere. Scopul comun al celor doua partide unite este constructia unei alternative la actuala guvernare capabila sa aduca schimbarea in bine atat de indelung asteptata de romanii de peste Prut. Alegerile parlamentare din 2009 vor fi mai complicate si mai importante ca niciodata, cu atat mai mult cu cat Partidul Comunistilor, marcat moral si psihologic de esecul suferit in alegerile locale, va face tot posibilul pentru a pastra puterea. Devine astfel esentiala constructia unei echipe consolidate, sensibila la problemele alegătorilor, care sa unifice fortele opozitiei si sa se bucure de increderea fortelor politice majore din Romania si Uninea Europeana.

Unirea PDM si PSL intr-o noua forta politica reprezinta un pas important in ceea ce priveste structurarea fortelor democratice, necomuniste, din Republica Moldova in orizontul anului electoral 2009. Acest pas poate fi o prima actiune in procesul de unificare a partidelor de centru-stanga, social-democrate si social-liberale, din Basarabia, ale caror procente insumate trec de 30%, procentul cu care este creditat Partidul Comunistilor in sondaje. Este vorba, pe langa noul PDM, de Partidul Social Democrat, condus de Dumitru Braghis si Eduard Musuc, ce a obtinut in jur de 4% din voturi la ultimele alegeri, si de Alianta Moldova Noastra, condusa de fostul primar al Chisinaului - Serafim Urecheanu, ce a obtinut peste 10% din voturi. O concentrare a fortelor politice de centru stanga ar duce la o simplificare a scenei politice basarabene si la aparitia unui al doilea partid de talie mare. Intr-un astfel de scenariu ar intra in noul parlament de la Chisinau doar patru partide: PDM+PSD+AMN (~30%), Partidul Comunistilor (~30%), Partidul Popular Crestin Democrat (~10%) si Partidul Liberal (~10%), eliminandu-se dominatia comunista instaurata in 2001.

---

update: Un alt articol pe aceeasi tema pe blogul lui Victor Bostinaru, invitat la congresul PDM.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitarii ! Foarte interesant articolul ! Sper sa mai citesc in viitor si altele de genul asta. :)