marți, 6 noiembrie 2007

Referendum de voie sau de nevoie?


Mai sunt aproximativ 3 saptamani pana la asa-zisul Referendum pentru votul uninominal. Nu am vazut niciun material informativ, nicio emisiune, niciun punct de informare, un numar de telefon gratuit...nimic. Cand s-au votat modificarile constitutionale, toate vedetele faceau reclama noi Constitutii mai ceva ca unei marci de detergent.
Cum anume isi va explica presedintele Basescu decizia de a cheltui cateva zeci de milioane de euro si, mai ales, pentru ce anume va cheltui acesti bani, in mod real?
Si, mai presus de toate, cum va motiva oamenii sa iasa la vot? Ii va duce cu masinile PD-ului si le va spune ca merg sa il voteze pe el?
Oare chiar trebuie sa ne batem joc de initiative legislative serioase si de proceduri democratice pentru care altii si-au dat viata de-a lungul istoriei? Chiar trebuie duse in derizoriu toate institutiile statului? Mofturile discretionare ale unui om au reusit sa subrezeasca institutii vechi ale statului, construite in sute de ani de evolutie. Inca de la Constitutia din 1886, atributiunile Domnului erau foarte bine delimitate: "Art. 96. Domnul nu are alte puteri de cat acele date lui prin Constitutiune. "
Traian Basescu e doar un presedinte vorbitor, care mai apare din cand in cand la televizor sa promita izbavirea poporului in prime-time.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Pe blog-uri discutia e destul de animata despre cele doua sisteme de vot. La fel pe la televiziuni si am vazut chiar si cateva articole de ziar despre subiect destul de bine scrise.

E drept ca multa lume minte una alta despre un istem sau altul ca sa-l impopotoneze pe cel sustinut dar asta e meteahna veche...

SCE spunea...

Pe bloguri si in ziare, insa majoritatea electoratului nu are inca acces sau disponibilitate pentru a se informa. Nu am vazut informari outdoor (panouri, pliante informative etc.), cele care ajung la marea masa a votantilor.

Anonim spunea...

Eu mă întreb de ce nu fac partidele o dezbatere, să vedem şi discuţia politică. Ce crede PSD despre votul uninominal în două timpi. Care sunt avantajele şi care sunt dezavanatajele. Ce face Serviciul de Comunicare Electronică pentru a informa populaţia?

Anonim spunea...

Dezbaterile trebuiau facute luni la rand, nu in cateva zile si asa, fortati de imprejurari. Serviciul de Comunicare Electronica nu este implicat in organizarea referendumului in mod direct, insa ne-ati dat cateva idei de subiecte pentru blog si va multumim.

Unknown spunea...

"Ce semeni, aia culegi" spune un proverb binecunoscut. Daca semeni ceva pe o campie stearpa, nu va iesi nimic. Daca insa terenul este foarte fertil, recolta va fi bogata. Din pacate, suntem un popor foarte fertil pentru cei care detin "samanta". Nu cel care seamana este vinovat, acela isi face treaba. Noi purtam cea mai mare vina, pentru ca ne incapatanam sa fim foarte "fertili". Nu suntem inca pregatiti pentru "motivatii", "initiative legislative" si "proceduri democratice". Latinitatea ne caracterizeaza si nu ne dezmintim: PANE ET CIRCUS este tot ce ne dorim...