miercuri, 12 decembrie 2007

Iar suntem pe primul loc


Un studiu foarte interesant facut de Mihnea, despre modul si proportiile in care sunt reprezentate partidele politice din Romania in blogosfera. Studiul se numeste "Imparteala blogosferei politice" si se poate citi aici.
P.S. Graficul este preluat din articolul original.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Calitatea e ceva mai importanta decat cantitatea. Nu spun ca alte partide au mai multa calitate, dar pentru mine personal mai toate mesajele transmise de politicieni prin intermediul Internetului sunt slab strcuturate, inconsistente si cam de lemn...

SCE spunea...

Aprecierile asupra calitatii tin mult de gusturile si orientarile politice personale. Cum anume crezi ca ar putea fi structurate mesajele si cum anume ar trebui sa arate? Ca discursurile lui Traian Basescu sau ale lui Becali? In opinia mea, dincolo de toate atributiile care decurg din functiile detinute, politicienii trebuie sa fie un exemplu de cultura si demnitate. E trist ca mesajele serioase nu mai sunt apreciate si ca vocabularul elevat a ajuns sa fie condamnat la fiecare pas.

Unknown spunea...

mersi de link. as vrea totusi sa il sustin pe moromete in ceea ce spune. internetul e altceva decat offline-ul. interesele alegatorului sunt aceleasi, dar discursul online, mai ales pe un 'blog', trebuie nu numai sa faca parte dintr-o imagine de ansamblu construita de politician in acest mediu binar, dar trebuie sa vina si ca o adaugire editorialista, blogareasca, poate chiar un pic basesciana a informatiei care se transmite prin toate celelalte cai de comunicare.

practic nu vreau sa citesc pe un blog acelasi lucru pe care l-am auzit la radio sau la tv. pentru asta exista un link catre o declaratie de presa si continut nou pe blog, diferit, adaugat, lucruri care n-au putut sa fie spuse in cele 30 de secunde de 'air time'.

parerea mea :)

m

SCE spunea...

Si noi multumim de studiu. nu am spus ca strica degajarea, doar ca oamenii politici sunt mai "rigizi", si asa ar trebui sa fie. Decat sa incerce sa para ceea ce nu sunt (pentru ca nu cred ca vom "vedea" vreodata cuvinte baseciene din "tastatura" lui Ion Iliescu). Evident ca nu ma refer aici la simple transcrieri din conferinte de presa, dar ma refer la imaginea per ansamblu a oamenilor politici. Cred ca sunt de preferat mesaje in limbaj de lemn, dar sincere, decat scrise "editorialistic" de vreun consilier mai abil.

Ana

Bibliotecaru spunea...

Off topic, propun un loc de dezbatere pentru pachetul de legi ale învăţământului.

Iată de unde puteţi descărca şi discuta cele trei proiecte propuse pentru dezbatere de către ministerul învăţământului:
Lege privind Statutul Personalului Didactic (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
Articol nou Legea Învăţământului Superior (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
Articol nou Legea Învăţământului Preuniversitar (proiect de lege aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)

meiproiect.forumotion.com/index.htm
AICI este locul de dezbatere.

Aya spunea...

(DOAR?) UN IPOTETIC SCENARIU (atentie la Poiana Brasov!) ???

Ioan Rus si-a dat demisia din functia de presedinte al PSD Cluj (neformulandu-si, insa, intentia de a parasi functia de vicepresedinte al PSD- pe un criteriu pe care l-am putea numi, regional).

Dupa aproximativ o saptamana, Vasile Blaga de la PD (ca si Ioan Rus, membru al Republicii de la Cluj, unde relatiile sunt transpartinice) si-a programat, in prima parte a dupa amiezii, la Bucuresti, o intalnire cu membri foarte influenti ai societatii civile (plasati, ca orice forta reala a acestui interesant segment, in zone putin vizibile). Intalnirea a fost programata la o zi dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD- Caras Severin si exact in ziua in care fusese programata sedinta Consiliului Judetean Caras Severin (la ora 15,00- dar, dupa cum s-a aflat, la ora 13,00, prin secretara, a fost contramandata). Interesant este ca despre Ion Mocioalca (lider al PSD Caras Severin) s-a spus ca ar fi plecat, in mare graba, catre Bucuresti, unde fusese convocat!
Seara, dupa acea intalnire programata a lui Vasile Blaga (PD si membru al Republicii de la Cluj) s-a spus ca Ion Mocioalca (PSD) ajunsese la Patulele (comuna sa natala, din Mehedinti). Aparent, pentru a petrece sarbatorile in familie.
Patulele se afla la mica distanta de Vanju Mare- care desemneaza o “arie” ce nu are nevoie de recomandari, fiind celebra. Ca atare, nu ar mira pe nimeni daca ar afla ca, “intamplator”, acolo au ajuns, inainte de Craciun (sau, de ce nu, chiar pentru a petrece aceasta superba Sarbatoare crestina) diversi politicieni. Unii de la PSD, sa zicem, Mehedinti, unii de prin alte judete (unii, apropiati ai lui Mocioalca; nu s-a aflat cu exactitate unde va petrece Sarbatorile Sarbu de la PSD Timisoara- caruia Mocioalca ii este credincios supus!; numitul Sarbu este membru al Republicii de la Cluj; pe de alta parte, legaturile lui Sarbu cu Mehedinti sunt vechi- acesta ocupand, intr-o anumita epoca, o functie speciala la Seminarul din Caransebes). Altii, de la PD.

Surse care au ales sa nu taca, au afirmat ca anterior precipitatei plecari a lui Mocioalca (initial) catre Bucuresti, s-ar fi desfasurat negocieri de taina, departe de “lumea dezlantuita a Capitalei (si a presei de aici)” intre Mocioalca de la PSD si PD, in vederea unei aliante. Ca s-ar fi discutat despre “demolarea ” Guvernului si, previzibil, intr-o astfel de situatie, despre viitoarea impartire a unor posturi, inaintea alegerilor anticipate.
Sursele au lasat sa scape informatia dupa ce verificasera abordand diversi stiutori cu functii din PSD local.

Daca trebuie sa dam crezare surselor, respectivii NU au negat cu fermitate existenta acelor aranjamente, precizand chiar ca ar fi bine sa se puna toti sub o umbrela puternica- numindu-l pe Sorin Fruzaverde de la PD (din aceeasi “grupare pedista” cu Vasile Blaga).
Un comentariu asemanator, legat de Sorin Frunzaverde, i-a apartinut lui Stefanescu secretarului organizatiei PSD Caras Severin (comentariu facut pentru sursele care au ales sa vorbeasca!).
Acelasi Stefanescu se pare ca a afirmat: “Daca ii iese lui Mocioalca (evident, se referea la strategia cu “negocierile de culise”; n.A.) e un om facut”.
Conform acelorasi surse, cel mai probabil, comentariul lui Sorin Frunzaverde a fost de genul: “Daca iese, e OK- daca nu, nu va cunosc!”.

Una dintre posibilitatile luate in calcul e ca o anumita grupare a PSD (cu Prostanacul cu tot) si o parte marcanta a PD (cuprinzandu-i pe Blaga si pe Frunzaverde) sa se intalneasca, in final, la Poiana Brasov (foarte interesant loc de taina, ales de diversi, in aceleasi scopuri!) unde ar urma sa si dea o declaratie comuna legata de “alianta”, daramarea Guvernului Tariceanu, impartirea posturilor, alegeri anticipate si alte chestiuni care decurg, logic, din toata aceasta increngatura de aspecte.

Aceleasi surse au afirmat ca discutiile au purtat su asupra caderii de acord cu sustinerea unei asa-zise autonomii regionala, in Romania (care, practic, duce, in final, la federalizarea Romaniei).
Aceeasi idee e sustinuta si de partidul lui Talpes (fost senator PSD de Caras Severin- actualmente, senator independent). Nu de putine ori, s-a sustinut ca ideea ii este draga si lui Ioan Rus de la PSD Cluj (cel cu demisia).
Ideea e impartasita si de Liviu Dragnea (PSD Teleorman- si presedinte al Consiliului Judetean, acum la PSD- dar provenit de la PD).

Daca ar fi sa analizam aceste spuse din surse, concluzia este:
a. La adapostul relaxarii generale din perioada Sarbatorilor Craciunului, anumite grupari din PSD si PD (PSD: Cluj, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Teleorman; PD: gruparile asociabile cu Blaga si Frunzaverde) au negociat in taina o alianta, care sa duca la rasturnarea Guvernului si la alegeri anticipate;
b. Respectivii si-au impartit deja posturile viitoarei guvernari (scurte- caci, repet, se vizeaza, aberant, alegerile anticipate);
c. Este programat sa dea o declaratie comuna, in acest sens, la Poiana Brasov (pas decisiv catre federalizarea Romaniei); e. “Conspiratorii” sunt, in egala masura, impotriva lui Traian Basescu si impotriva lu Ion Iliescu si Adrian Nastase;
f. Demersul jalnic e sustinut de indivizi precum, Talpes (senator de Caras Severin) si de asa-zisul sau partid;
g. In urma acestei miscari e previzibila destamarea PD (y compris a PD-L) dar si un mare cutremur dezintegrator in PSD.

P.S. Foarte interesant e ca preconizata declaratie (anticipata printr-o intalnire) ar urma sa fie facuta la Poiana Brasov. Este foarte ciudat ca acel loc e ales pentru astfel de miscari conspirationiste.
a. In 1990, acolo s-a luat decizia ruperii PNL-AT de PNL (al lui Campeanu);
b. Mult mai tarziu, acolo urma sa se ia decizia fiormarii unui anumit grup de influenta in PNTCD (sub pretextul unei zile onomastice- in urma intalnirii si intelegerii, prim minsitru a ajuns Radu Vasile).

Ca atare, a aparut un reflex firesc: intalnirile “ciudate” intre oameni politici, desfasurate la Poiana Brasov, au ca tel rasturnari si rupturi politice, urmate e dezastre politice (sa ne amintim soarta PNL- formula initiala, cel putin- si a PNTCD).

Ce face PSD autentic, doarme?