sâmbătă, 23 februarie 2008

Consiliul National al bloggerilor



Ziua de 22 februarie a fost marcata de reuniunea Consiliului National al PSD, reuniune ce s-a desfasurat sub sloganul "2008 Romania - Anul Schimbarii". Am citit opinii pro si contra Nastase, Geoana, Iliescu si restul. Nu am sa ma apuc sa le comentez din simplul motiv ca fiecare partid are dreptul sa isi aleaga liderii si calea de urmat.

De asemenea, nu am sa comentez sensul votului, pentru ca nutresc un respect deosebit si o admiratie profunda fata de ambii candidati.
As vrea insa sa va povestesc partile din sedinta care nu s-au vazut in timpul tarnsmisiunilor directe.
Agitatia la Palatul Parlamentului a inceput inca de la ora 7, cand au sosit organizatorii evenimentului. Au fost asezate mesele si mapele pentru presa si delegati, iar incepand cu ora 8, presa locala si invitatii si-au facut, pe rand, aparitia.
Pe la ora 9 au fost aduse, in plicuri sigilate, mandatele si buletinele de vot, semnate si stampilate.
La ora 10.30, asa cum prevedea desfasuratorul, reuniunea a inceput, cu votarea oridinii de zi, proces urmat de discursul presedintelui Mircea Geoana.
Au urmat la cuvant invitatii.
In timpul acesta, pe holuri, jurnalistii si membrii PSD comentau, faceau pronosticuri, schimbau impresii, zvonuri si sms-uri glumete.

La o prima privire parea mai degraba o reuniune a bloggerilor decat o sedinta de partid, cei mai cunoscuti bloggeri din Romania, pe segmentul politic si jurnalistic, fiind stransi acolo.
In ciuda a ceea ce se spunea prin presa, atmosfera a fost una foarte relaxata, fara incrancenari, si sentimentul de unitate cu care eram obisnuiti isi facuse pe nesimtite loc intre membri veniti la reuniune. Nu erau grupuri, nu erau bisericute, toata lumea vorbea cu toata lumea, toata lumea facea poze si admira peisajul superb care se vedea de pe balconul salii Al. Ioan Cuza.
Au fost emotii, insa nu tensiuni. Au fost glume, atat in sala, cat si la prezidiu, unde domnul Ion Iliescu ne-a demonstrat inca o data, desi nu mai era nevoie, ca este un politician desavarsit. Propunerile dansului, pe care le gasesc cat se poate de potrivite, au fost legate de cooptarea in echipa de pregatire a alegerilor, atat a lui Adrian Nastase, cat si a lui Dan Mircea Popescu, indiferent de cel care va fi urmat sa castige Presedintia Consiliului National PSD.
A urmat momentul discursurilor candidatilor. Cei doi au fost aplaudati si apreciati de public si se vedea ca alegerea nu va fi una usoara.
Procedura de vot s-a desfasurat repede, fara incidente si cat se poate de transparent. Numararea voturilor a durat aproape o ora, timp in care s-au facut poze, s-au dezbatut discursurile si s-au facut speculatii, s-au luat si s-au dat interviuri, insa totul s-a facut fara resentimente.
Desi ziua de ieri a fost una lunga si obositoare, munca grea abia acum incepe. Urmeaza o perioada de eforturi sustinute, pentru a readuce PSD-ul pe pozitia care i se cuvine. Trebuie pregatite strategiile de campanie, trebuie identificati cei mai potriviti candidati, trebuie stabilite ofertele. E un volum de munca imens, insa oamenii au aratat ieri ca nu se tem de munca. Din contra, isi doresc sa lucreze impreuna, sa treaca peste toate tensiunile de pana acum.
Dincolo de rezultate si rezolutii, cel mai important lucru care s-a intamplat ieri a fost demonstratia de forta pe care a aratat-o partidul. Delegatii au aratat ca au putere, ca au un scop comun, ca nu se tem de nimeni si de nimic si ca sunt gata de "lupta".
Ziua de ieri a adus si o premiera pentru online-ul polticii romanesti, PSD fiind inca o data un deschizator de drumuri. Pentru prima oara in Romania, intrega reuniune a Consiliului National al PSD a fost transmisa live pe internet, putand fi urmarita pe site-ul partdiului, pe intreaga durata.

9 comentarii:

Unknown spunea...

cei mai importanti bloggeri politici? mai sa fie... cat despre broadcast-ul online, functiona numai pe internet explorer si oricat de mult ar insemna sa puneti o camera online si o tzeava groasa la niste speech-uri, lumea tot la televizor se va uita.

Anonim spunea...

Sunt şi eu un blogger care ar vrea să publice transcrierea discursurilor de la Consiliul Naţional şi să le comenteze, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mitrea şi Popescu. Există pe undeva? Nu am dat de ele nici măcar în format audio sau video, deşi as fi preferat text. Ştiu că se fac asemenea transcrieri, poate am noroc.

SCE spunea...

@mihnea
Ne place sau nu, acestia sunt bloggeri din lumea politica din Romania.
Dupa cum stii, peste 70% dintre utlizatorii de internet din Romania folosesc ca browser internet explorer, in diferite variante.
Lumea se uita la televizor atata timp cat nu i se ofera si alte variante de obtinere a informatiilor si vizualizare a evenimentelor.

@bibliotecaru
Domnul Adrian Nastase si-a publicat transcrierea discursului pe blogul personal. In privinta celoralalti, transcrierile urmeaza sa apara.

Anonim spunea...

Mulţumesc mult, astept. Sper însă să nu depăşesc perioada de interes.

Bibliotecaru spunea...

Am recepţionat şi discursul domnului Ion Iliescu. Încă o dată, mulţumesc!

Unknown spunea...

SCE: incercati vreo 50% :)

SCE spunea...

@mihnea

conform Trafic.ro, utilizatorii site-ului PSD folosesc, in majoritatea lor, variante ale Intrnet Explorer: http://stat.trafic.ro/stat/psdro/sistem/2008/02/#stat

Anonim spunea...

Schimbarile la sectiunea "echipa" de pe site-ul PSD, inregistrate cu ocazia CN, cand se efectueaza ?

Anonim spunea...

Cod de conduita pentru un politician social-democrat modern:
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/03/03/cod-de-conduita/