miercuri, 20 februarie 2008

Blogosfera Rosie

Cineva, nu zic cine - persoana importanta, s-a gandit ca asocierea intre PSD si culoarea rosie ne-ar putea deranja. Dupa mai putin de doi ani PSD a devenit rosu. Altcineva, in urma cu cativa ani, spunea ca PSD-ul nu va avea niciodata o prezenta demna de luat in seama pe internet. Iata ca in doar un an PSD a devenit partidul cu cea mai puternica prezenta online din Romania. Poate ca asa suntem noi, mai "prostanaci" - ca sa continui pe aceeasi linie, insa in idealismul nostru am devenit chiar eficienti in a intoarce armele inamicilor in favoarea noastra si in a demonstra ca totul e posibil.

Conform ultimei statistici a Codex Politicus publicate de Mihnea, PSD conduce in continuare in topul prezentei in blogosfera politica, detinand peste o treime din numarul blogurilor politice. Daca analizam rezultatele in comparatie cu statistica facuta in decembrie observam o crestere de 3% a PSD (de la 35% la 38%) intr-o perioada lipsita de vreo importanta electorala. PDL inregistreaza tot o crestere de 3%, care insa ii aduce la doar 17%, ceea ce face din partidul prezidential cea mai subreprezentata forta politica in online. Iata ca ceea ce era odata fieful talibanilor portocalii a fost pierdut datorita unei prezente lipsite de constanta si a unei deja plictisitoare strategii de "ingrasare a porcului in ajun" practicate in campaniile PDL-iste. Cea mai spectaculoasa scadere o are PNL, marcat poate si de rezultatul europarlamentarelor, in cadere libera de la 30% la 22%. Practic din decembrie pana in februarie "scena politica online" s-a transformat dintr-una bipartida (PSD si PNL in jurul a 30%), intr-una dominata detasat de catre PSD. Si in fine, PNTCD creste inca un procent, pana la 13%, demonstrand ca nu toti votantii sai aveau deja blog, desi banuiesc ca sunt pe drumul cel bun.

Iata ca PSD a reusit sa faca imposibilul, sa cucereasca un spatiu de exprimare considerat pana daunazi monopol al dreptei, si sa deschida apetitul publicului pentru o comunicare directa si onesta. Campania noastra de comunicare online a angajat impreuna simpli simpatizanti si lideri ai partidului, intr-un efort comun de a redefini stereotipuri plantate de ani de zile de catre oponentii stangii. Astazi PSD se dovedeste a fi cel mai transparent si cel mai deschis catre nou partid romanesc, capabil sa inteleaga problemele si oportunitatile unui alt mod de a face politica, si suficient de matur pentru a permite o dezbatere reala atat intre liderii sai cat si cu internautii interesati de viitorul acestei tari.

Ultimele alegeri au demonstrat ca patternurile bazinului electoral PSD-ist incetatenite in anii '90 (electoral rural si mic-urban, cu studii primare sau medii, varsta ridicata si venituri mici) nu mai sunt valabile. Acel electorat a migrat in marea sa parte la PDL si chiar PNL, astfel ca acum este dificil a mai deosebi profilul votantului PSD de cel al votantilor altor partide. Puterea unui partid sta in capacitatea de a intelege schimbarile care au loc in jurul sau si in abilitatea de a le transforma in oportunitati. Probabil ca cei care ne numeau nebuni in urma cu cativa ani inca nu inteleg ce s-a intamplat, insa raspunsul este simplu: Romania s-a schimbat domnilor, stanga nu mai poate fi patata atat de usor de etichete aruncate cu o nonsalanta neargumentata in diferite piete. Stanga poate insemna si la noi, ca in restul Europei, tinerete, dorinta de schimbare, comunicare directa cu electoratul, sanse egale si profesionalism.

Sa vedem, daca tot vorbim de profilul electoratului de stanga, cine sunt in fapt consumatorii de comunicare electronica "rosie" in Romania. Statisticile demografice oferite de trafic.ro in ultimele zece luni ne permit schitarea unui portret al utilizatorului psd.ro, cel mai important instrument de comunicare electronica al PSD. Este vorba de utilizatori cu varste predominant intre 20 si 29 de ani (40-50% din utilizatori), insa aproximativ 90% din vizitatori au intre 17 si 39 de ani, ceea ce indica un segment tanar, activ, precum si un interes ridicat al generatiilor tinere fata de politica de stanga. Bineinteles, ca o ciudatenie in onlineul romanesc, psd.ro atrage si un numar de batrani peste 60 de ani (putin peste 3%), insa aceasta cifra nu este relevanta pentru profilul despre care discutam aici. Intre 80 si 85% dintre vizitatorii psd.ro sunt barbati, si intr-o mare proportie ei sunt necasatoriti (67%). Intre 34 si 53% dintre utilizatori au studii superioare. Jumatate dintre vizitatorii psd.ro sunt studenti sau elevi. Categoriile profesionale dominante sunt specialisti sau liber-profesionisti cu studii superioare (avocati, doctori, contabili, arhitecti, etc) si functionari, iar in privinta veniturilor sunt reprezentate toate categoriile intr-un mod echilibrat. Peste 90% dintre utilizatorii psd.ro folosesc zilnic calculatorul si internetul, ceea ce ii plaseaza deasupra mediei traficului majoritatii siteurilor comerciale. Procentele inregistrate de vizitatorii psd.ro la nivelul de accesare al surselor de informare este de asemenea foarte ridicat, un numar semnificativ citind ziare pe internet si participand la dezbateri online in diferite formaturi specifice web2.0 . Vorbim, deci, de oameni tineri, dinamici, foarte bine informati, cu un grad de educatie bun si foarte bun, interesati de realitatea romaneasca si capabili sa se implice in schimbarea acesteia.

Tie, utilizator al serviciilor de comunicare electronica de stanga iti multumim, si iti promitem ca ne vom stradui sa-ti oferim o si mai buna informare impreuna cu noi moduri de a-ti facilita interactiunea cu politicienii care te reprezinta.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred ca accentul trebuie pus prioritar pe calitate si nu pe cantitate. Foarte multi simt acum ca sunt sanse ca stanga sa revina si brusc, just like that au devenit vajnici militanti de stanga.
Eu cred ca la razboi se verifica prieteniile si nu la placinte, sau ma rog, la mirosul lor...
Imi aduc aminte ca eram aproape singurul ce tineam sus stindardul stangii pe forumurile partidelor si ziarelor, dupa ultimele alegeri parlamentare-prezidentiale, si singurul ce ream gratula cu epitete de genul "pesedist odios".
Ma rog, sa speram ca e chiar vorba de o renastere sincera a curentului de stanga si nu doar o noua etapa in "Ciolaniada" (Daciada)...

1=

Unknown spunea...

va dati seama ca aia 90% cu varste intre 17-20 ajung accidental la voi, nu? :P

glumesc, bafta in continuare :)

SCE spunea...

@Mihnea, bine ca ajung macar, imi faceam griji ca nu se mai duc la scoala si ca butoneaza joculetele de pe basescu.ro cat e ziua de lunga :))

Revenind pe un ton mai serios, multumim pentru vigilenta centralizare a blogosferei si iti uram succes in continuare !

@Sorin, cunosc sentimentul, daca iti amintesti si noi eram pe baricadele alea, desi poate nu totdeauna intr-o deplina solidaritate, si tocmai ca reactie la noroiul aruncat atunci impotriva oricarui glas de stanga am adoptat un ton pe care il consideri deplasat. Stiu cine este cu adevarat de stanga, si mai stiu si cine are curajul sa fie de stanga atunci cand corabia pare a se scufunda. Insa asta nu ma impiedica sa ma bucur ca profetiile dreptei sunt demontate. Spune-i cum vrei, insa blogosfera nu arata precum forumurile din urma cu 3 ani, este un spatiu mult mai civilizat, informat si deschis mesajului de stanga. Multa bafta in lupta de peste munti !

Anonim spunea...

Deci studiul este pe bune?! suntetzi tari!
Semantic