marți, 1 mai 2007

Istoria zilei de 1 Mai

PSD isi propune sa recupereze, in interesul celor care cred in stanga romaneasca, ziua de 1 Mai, ca Zi Internationala a Muncii, incercand sa-i dea conotatia reala. Ziua de 1 mai este o celebrare a stangii democratice in intreaga lume, ea fiind confiscata insa in mod injust de diferite regimuri totalitare (nazistii germani, stalinistii sovietici, ori regimul corporatist al lui Carol al II-lea din Romania).

1 Mai - Ziua Internationala a celor ce muncesc, a fost obtinuta cu mari sacrficii, in urma marilor miscari sindicale de la sfarsitul secolului XIX de catre muncitorii americani din Chicago, impreuna cu alte facilitati, precum ziua de lucru de 8 ore si numarul prestabilit de zile de concediu.

Ca urmare a refuzului patronilor din Chicago de a satisface revendicarile muncitorilor pentru acordarea zilei de lucru de 8 ore, a concediilor platite si a saptamanii de lucru de 6 zile, sindicatele au organizat o greva generală la 1 Mai 1886. Ca urmare a incercarilor patronatului de a aduce alti muncitori pentru a-i inlocui pe grevisti, cei peste 10.000 de sindicalisti au blocat intrarile in uzine si au impiedicat reluarea lucrului. Politia a intervenit în forta, iar în urma confruntarilor numerosi grevisti au fost ucisi, iar cateva sute au fost răniti. Pe 2 mai toti muncitorii din din Chicago s-au solidarizat cu grevistii, violentele escaladand ca urmare a abuzurilor fortelor de ordine. 1 mai 1886 a intrat în istoria miscarii muncitoresti ca o zi a comemorarii sacrificiului pentru drepturile salariatilor si totodata una a sarbatoririi victoriei obtinerii lor.

In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Socialistul roman Emil Racovita a fost unul dintre sustinatorii declaratiei care a oficializat ziua de munca de 8 ore precum si sarbatorirea zilei de 1 mai. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

Ziua muncii difera de celelalte sarbatori ale anului, ea nu comemoreaza batalii, momente de glorie ale unui popor fata de alt popor, ci este o sarbatoare dedicata omului, vietii sau mortii, indiferent de religie, rasa si nationalitate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Datorita acestui articol am reusit sa-i fac pe cei din jur sa inteleaga ca ziua de 1 Mai nu inseamna doar mici si bere.Va multumesc!