marți, 1 mai 2007

Ora 12:15

Mircea Geoana a dedicat ziua de 1 mai Ralucai Stroescu, femeia care a murit ca urmare a suprasolicitarii la locul de munca: „Nu-mi doresc un capitalism desantat in care patronii nu respecta Legea muncii si exploateaza angajatii”. Aceasta decflaratie vine in continuarea campaniei PSD pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale romanilor . Crezul politic si unul dintre scopurile principale al social-democratilor din intreaga lume este protectia angajatilor in fata angajatorilor, si in principal asupra presiunilor pe care grupurile transnationale le fac asupra fortei de munca si a societatii in ansamblu. PSD si Partidul Socialistilor Europeni nu se opun globalizarii si pietei libere, insa gasesc just a proteja cetateanul si comunitatea in fata unor forte asimetrice si a transforma o piata anarhica predispusa exploatarii intr-una echitabila pentru toti cei prezenti pe ea, companii si lucratori deopotriva.

Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PES, a trimis un mesaj citit de vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, in care si-a declarat sustinerea deplina a Socialistilor Europeni pentru campania PSD de impunere a responsabilitatii politicienilor romani, indiferent de pozitia detinuta.
El a subliniat ca pentru social-democratii Europei, ziua de 1 Mai simbolizeaza eforturile si realizarile oamenilor obisnuiti dobandite prin lupta miscarilor sociale si muncitoresti de pretutindeni. Dar aceasta zi ne reaminteste cat de mult partidele social-democrate, miscarile sociale si muncitoresti, si oamenii obisnuiti au de realizat in batalia comuna democratica pentru a aduce prosperitate si justitie sociala pentru toti.
Astazi, Uniunea Europeana este un important aliat al Romaniei in aceasta batalie, bazata pe valorile europene comune, pe principiul respectarii drepturilor omului si al drepturilor fundamentale, pe principiul solidaritatii, egalitatii si democratiei. In acest an, social-democratii romani sarbatoresc 1 Mai pentru prima data ca membri ai Uniunii Europene. In acest proces, social-democratii romani si europeni au jucat in rol important in atingerea unui rezultat pozitiv pentru Romania.
In acest an, sarbatorirea zilei de 1 Mai este, de asemenea, unica si din alta perspectiva. PSD, impreuna cu alte partide democratice reprezentate in Parlamentul Romaniei, este implicat intr-o importanta lupta impotriva autoritarismului, a atitudinii populiste si a practicilor care ameninta sa destabilizeze democratia din Romania si care pun in pericol dezvoltarea sa ca parte a Uniunii Europene. "Noi, social-democratii europeni sprijinim aceasta lupta pentru democratie si o consideram ca fiind a noastra, a tuturor".
Pentru toti democratii din lume, Parlamentul este cea mai democratica si legitima institutie a statului. O singura persoana – fie aceasta primul ministru sau presedintele – nu isi poate asuma o legitimitate mai mare decat a Parlamentului ales in mod democratic. In toate democratiile reprezentative ale Uniunii Europene, Parlamentul compus din reprezentantii democratic alesi ai poporului este o institutie fundamentala democratica si de necontestat. Astfel, refuzul sefului statului de a se angaja in dialogul cu Parlamentul constituie un afront adus democratiei reprezentantive. De aceea, in circumstante atat de neobisnuite, toate solutiile democractice trebuie folosite pentru a redresa situatia si a restabili ordinea democratica. Restrangerea nedemocratica si autoritara a drepturilor civile si a libertatilor cetatenilor sunt inacceptabile.
Criza din Romania trebuie sa se termine cat mai curand posibil. Presedintele trebuie sa accepte decizia Parlamentului si sa traga invataturile necesare din aceasta, in sensul respectarii democratiei si a adeziunii la alte valori si principii fundamentale ale Europei. Un referendum democratic, liber si corect va pune capat acestei crize. Indiferent de rezultatul acestei consultari populare si a rezultatului sau final, seful statului va trebui sa restabileasca dialogul democratic cu Parlamentul.
Lipsa de respect fata de aceste principii fundamentale este intr-adevar incompatibila cu calitatea de stat membru al Uniunii Europene. Cu ocazia zilei de 1 Mai 2007, social-democratii europeni ii cheama pe romani sa sprijine eforturile pentru rezolvarea democratica a actualei crize politice.

Cei aproape 2.000 de tineri membri PSD au izbucnit în aplauze la sosirea secretarului general al PES, Philippe Condery, care a rotit un mesaj din partea camarazilor din intreaga Europa. Apoi, cativa dintre tinerii noi veniti in PSD au impartasit gandurile lor de la tribuna. De la unul din ei - Marius Visan, camarad din Suceava, a venit si un slogan repetat apoi cu voiosie in intreaga curte de participanti: "Oranjada era expirata!".

La 12.30 coloana pleaca spre Izvor. Va asteptam sa va alaturati marsului !

Niciun comentariu: