sâmbătă, 1 decembrie 2007

Political compass


In raspuns la leapsa cu political compass, iata rezultatele noastre. De la stanga la dreapta, Mihai, Ana si Cristi. Ma intreb, oare cati dintre cei care au votat dreapta la europarlamentare sunt realmente de stanga inlauntrul lor...

Dam leapsa mai departe Cristinei, Dianei si lui Cristi .

2 comentarii:

Anonim spunea...

Avand in vedere ca sursa testului e una mai degraba libertariana, mare parte din respondenti trag spre stanga pe partea economica, cand ei tind de fapt sa se autodefineasca mai mult inspre liberalismul, sa-i zicem, clasic...

SCE spunea...

Moromete, testul asta e cel mai serios mod de a exprima bidimensional orientarea politica, si e dezbatut in multe universitati. Nu neg ca, la fel ca orice instrument stiintific, nu este perfect, si datorita gradului de generalizare si a specificului regional, exista unele posibile erori...insa il consider mult mai obiectiv decat reprezentarile unidimensionale.
Cat despre liberalismul la care te referi, nu pot decat sa presupun:
1. Daca definesti liberalismul clasic drept curentul politic care s-a opus in secolele XVIII-XIX bisericii si absolutismului, si din care se trag atat doctrinele liberale cat si cele socialiste, atunci nu inteleg relevanta, e o notiune istorica fara relevanta in prezent.
2. Daca definesti liberalismul clasic drept ideologia sfarsitului secolului XIX si a inceputului secolului XX, "Laissez-faire", atunci adeptii declarati ai unei asemenea pozitii (pro-buisness, corporate) ar trebui sa aiba rezultate de extrema dreapta pe axa economica a graficului !!!
3. Daca definesti liberalismul in modul american, atunci vorbesti de o ideologie de stanga, care in Europa s-ar numi social-democratie...
4. Daca definesti liberalismul drept libertarianism fara o dimensiune liberala economica, atunci nu ar trebui sa te deranjeze ca economic esti de stanga...asta nu inseamna ca esti comunist ci doar ca nu esti "pro-buisness"

PS: Daca te vei uita la pozitionarea guvernelor europene pe graficul acesta, vei observa ca mai toate sunt autoritar-liberale (liberalism economic), chiar si cele de stanga....asta cam infirma posibilitatea bias-ului stangist.