"CEI MULTI NU POT SA VORBEASCA, NU MAI ARE CINE SA-I AUDA SI NICI EI NU mai cred ca merita sa-si strige nefericirea. Si cel mai greu este sa-i scoti pe oameni din tacere. Sa-i convingi sa caute o cale de a vorbi, de a protesta, de a se exprima. "
In numarul curent al revistei Q Magazine, Vasile Dancu are un editorial excelent despre viata, politica si legatura dintre cele doua. Editorialul se numeste "Iesirea din tacere" si poate fi citit aici.
"MI-AM DAT SEAMA CA DE TREI ANI NE UITAM LA spectacolul sinistru al unei politici de galagie si cearta, cica pentru interes national si legalitate. Constitutia si legile sunt pretexte pentru cei care se prefac a reprezenta diferite categorii de cetateni. De fapt, politicienii puterii se reprezinta doar pe ei, iar de vorbit vorbesc mai ales in numele unui pseudo-capitalism in care democratie inseamna numai libertatea de vot. Televizoarele sunt pline de teme care nu intereseaza pe nimeni, iar din ziare aceleasi mutre nu ne mai spun nimic. Lipsa unei culturi de stanga face sa nu mai avem politicieni sau intelectuali care sa ne indemne sa visam ca lumea poate fi schimbata."
As adauga ca este la fel de greu sa ii faci pe unii politicieni sa taca, sa isi intrerupa rolurile din "spectacolul sinistru" si sa asculte vocile din public, mai slabe sau mai puternice, care isi striga suferintele si saracia.
4 comentarii:
Îmi aduc aminte de Moromeţii lui Preda. Cetăţenii se adunau să citească un discurs politic şi îl comentau. La fel şi în piesele lui Caragiale, discursul politic era ascultat. De ce astăzi un parlamentar nu poate să se facă auzit? Această întrebare trebuie să-şi găsească răspuns. Îmi permit să sugerez că un cuvânt al parlamentarului nu prea mai are valoare pentru că este folosit fără suport de voinţă. Pentru că de cele mai multe ori discursul parlamentar este steril, expozeul cu adevărat interesant şi important nu mai este receptat, problematica politică a devenit stereotipă.
Domnilor, pt cã nu pot sã tac vã transmit vocea asta puternicã din public: http://doc.hotnews.ro/bilete-de-papagal-mircea-geoana-5.html
Voi, sau şeful vostru, poate îi rãspundeţi ca sã vedem şi noi cã vã pasã.
Parlamentarii nu mai sunt ascultati pentru ca, alaturi de oameni de o incontestabila valoare, in ultimii 18 ani s-au perindat prin Parlament diferite personaje (si-l mai aminteste cineva pe revolutionarul Dide de exemplu - e pe prima pagina a ziarelor zilele acestea) care nu au nimic in comun nu doar cu politica, ci chiar cu educatia si bunul simt. In al doilea rand, electoratul se confrunta cu alte probleme, nu cu cele pe care oamenii politici le mentioneaza in discursurile lor (mape versus pret la gaze/vot uninominal versus pret la alimente etc). In al treilea rand, oamenii nu mai au rabdare si timp sa asculte cuvinte, ei vor fapte. Ne-am transformat intr-un popor de "Toma Necredinciosul" - nu mai credem in proiecte, planuri de fezabilitate, promisiuni pe termen lung. Vrem fapte, repede si bine.
In legatura cu subiectul mi-as permite un link... http://sorinplaton.wordpress.com/2008/01/29/un-potpuriu-a-ce-a-fost-este-si-va-fi-in-rumania/
Trimiteți un comentariu