luni, 7 mai 2007

Campanie electorala

Nu vreau sa comentez rezultatele alegerilor din Franta, insa ce am remarcat din numeroasele corespondente si din interviuri este, pe linga participarea in numar extraordinar de mare la vot, modul in care majoritatea francezilor isi motivau alegerea.
In toate declaratiile vazute si citite, nu am gasit nici un argument de genul "Tata e cool", "Base e star", "Sunt perfect, doamna". Argumentele lor erau unele rationale "ma regasesc in propunerile lui Sarkozy", "Programul lui Royal contine masuri de protectie sociala", argumente rationale, care dovedesc un electorat mult mai implicat si mult mai greu de manipulat, cu un grad de civilizatie superior.
Am urmarit campania electorala din Franta si am fost impresionata de felul in care s-a desfasurat, de calitatea si nivelul dezbaterilor si nu pot sa nu ma intreb daca va fi si in Romania vreo campanie electorala de acest fel. Probabil ca nu...cel putin nu prea curand, nu inainte de a disparea personaje precum Basescu, Becali, Boc, Marinescu zis Bideu, si multi, foarte multi, dintre cei care incurajeaza limbajul suburban, comportamentul indoielnic si campaniile care au ca singura idee "toti sunt hoti, noi suntem sfinti".

6 comentarii:

Anonim spunea...

Sincer nu observa nici in declaratiile de presa ale PSD-ului si reprezentantilor sai prea mult program si ideologie... observ insa ca domnul Geoana e pasionat de cuvantul "intoxicare" in ultimul timp...

Anonim spunea...

cred ca ai ratat imaginile cu Thomas Hollande, sau momentele in care Ségolene a fost in emisiuni populare si a dansat pe Diam's, sau s-a dus incognito, ca simplu cetatean, la un show de comedie "ca sa se relaxeze".
sarkozi, in postura de castigator anuntat a fost mai relaxat, desi plimbarea intima cu caii in fata tractorului plin de jurnalisti nu pot sa zic c-a fost tocmai cea mai credibila forma de a-ti face campanie...ce vreau sa spun e ca, pastrand proportiile, exista exemple negative si de-o parte si de alta.

Anonim spunea...

e adevarat ca cei pe care ii insirati nu vorbesc din ghidul manierelor elegante
dar sa nu il puneti si pe geoana intr-o astfel de insiruire?
pai aia cu deseul toxic sau mizeria cu raluca stroescu ce au fost?
sunteti voi blog de partid dar chiar asa stramb sa judecati nu va ajuta deloc deloc

SCE spunea...

Nu am spus ca aceasta campanie nu a avut si "populism" (ca tot e la moda cuvantul). Tipul de evenimente mentionate de "anonim" sunt specifice oricarei campanii electorale. Am observat insa ca cei 2 ramasi in cursa nu s-au limitat doar la evenimente mondene, can-can-uri sau scandaluri media (cu consultante blonde :P). Campania electorala a avut de toate: dezbateri, confruntari, mondenitati, curiozitati si chiar scandaluri (ma refer la situatia din Fam Sarkozy).

In privinta afirmatiilor la care face referire markpol, "deseu" si "toxic" sunt ambele cuvinte care se ragasesc in dictionar, pe cand invectivele folosite de cei mentionati in articol, nu prea.

Episodul cu Raluca Stroescu a fost explicat de Mircea Geoana. Nu a fost decat un semnal de alarma legat de situatia oamenilor care muncesc in Romania.

Ana

Anonim spunea...

... sau o exploatare dura a unei realitati triste pentru scopuri egoiste...

SCE spunea...

nu vreau sa fiu rautacioasa, insa daca ai fi citit cu atentie si ai fi fost la curent cu demersurile PSD ai fi vazut ca exista deja o scrisoare adresata Comisarului European pentru Munca http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=434, in care se descria cazul Ralucai Stroescu si se cereau anchete externe serioase, deci nu a fost o gaselnita de moment sau o simpla idee de campanie (ceea ce ar fi macabru).